Nedjelja, 28. travnja 2024.

Studija potvrdila da se sve više Amerikanki protivi pobačaju

Novo istraživanje o pobačaju proveo je ugledni američki institut Charlotte Lozier, a znanstvenici su istraživanje napravili na temelju mišljenja i iskustva Amerikanki koje su napravile pobačaj. Studija, koja je objavljena 24. lipnja – na godišnjicu poništenja presude u korist Roe protiv Wadea, ispitala je mišljenje oko 1000 žena/sudionica u dobi od 41 do 45 godina.

Kada su žene s poviješću pobačaja bile upitane je li pobačaj u skladu s njihovim vrijednostima, većina ispitanica, čak 70%, rekle su da nije. Nadalje, četvrtina ispitanica (25%) opisale su zahvat pobačaja kao neželjen ili prisilan dok je 43% ispitanica osjetilo nedosljednost između vlastitih stavova i odabira pobačaja. Jedna trećina ispitanica (33%) smatra pobačaj “pravom” i počinile su ga svojevoljno.

Većina žena je kao razlog odluke za pobačaj navela da im se u tom trenutku nije činilo da postoji druga opcija, ali su kao razlog navele i nedostatak financijske potpore. Autori studije napisali su da bi „60% žena radije rodilo”, a za to je „potrebno više emocionalne podrške ili više financijske sigurnosti“.

Podaci na kraju istraživanja u skladu su s američkim prosjekom, jer u SAD-u jedna od četiri žene počini pobačaj. Autori studije primijetili su da je stopa sudjelovanja u studiji bila gotovo tri puta veća od istraživanja koje je provela demografkinja Diane Greene Foster. U njezinoj studiji, koju su podržale organizacije koje zagovaraju pobačaj, “potvrđeno” je gotovo univerzalno zadovoljstvo ispitanica o pobačaju, unatoč činjenici da je veliki broj ispitanica zbog pobačaja osjetilo žaljenje, tugu, krivnju i ljutnju.

Većina ispitanica smatra da je odluka za pobačaj dovela nakon zahvata (ubojstva djeteta) do negativnih emocija i pogoršanja mentalnog zdravlja. Autori studije smatraju da je potrebno pružiti financijsku pomoć ženama kada se nađu u neželjenoj trudnoći jer pobačaj ostavlja ogromne posljedice, što i studija, u konačnici, potvrđuje.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...