Nedjelja, 28. travnja 2024.

Crnogorski četnici traže uklanjanje spomen-ploče hrvatskim braniteljima

Dok naši diplomati spavaju zimski san na Zrinjevcu, što je razumljivo zbog ’obilja posla’, crnogorsko „Udruženje boraca ratova“ (UBR) preko beogradskog žurnala „Politika“ napada Hrvate i Crnogorce za, kako to nazivaju, „laži i podvale u slučaju Sabirnog centra JNA u Morinju“. Traže uklanjanje spomen-ploče hrvatskim zarobljenicima logora Morinj koju je prošle godine postavila crnogorska vlada u znak sjećanja na 292 osoba koje su bile mučene i zatočene u logoru.

Nakon što većina crnogorskih i hrvatskih srednjostrujaških medija nije prenijela priopćenje crnogorske „Udruge boraca ratova“, crnogorski četnici napali su Hrvatsku i Crnu Goru preko „Politike“. Tvrde da je došlo vrijeme za prestanak ponavljanja gnusnih laži „o ratnom Sabirnom centru JNA Morinj, motivima samoubojstva kontraadmirala JNA Vladimira Barovića 1991. na Visu i navodnom vlasništvu Hrvatske nad školskim brodom ’Jadran’”. Eh, da. Crnogorski četnici ne mogu razumjeti čojstvo kontraadmirala Vladimira Barovića koji nije htio ratovati protiv naroda koji mu ništa nije učinio. On je za razliku od crnogorskih četnika istinski poznavao pojam vojničke časti.

Nadalje, „Udruga boraca ratova“ namjerava podići kaznenu prijavu protiv crnogorskih političara, točnije protiv premijera Abazovića i ministra obrane Filipa Adžića, ako do kraja listopada ne uklone spomen-ploču. Smetaju ih ’laži’ ispisane na spomen-ploči koja vrijeđa „svakog čestitog građanina Crne Gore“. I nisu stali na tome, nego predsjednik „Udruge boraca ratova“, Radan Nikolić, tvrdi da u logoru nitko nije umro. U svojoj apologetici crnogorskog četništva Nikolić iskrivljuje historijske činjenice, jer su zbog posljedica nanošenja teških tjelesnih ozljeda dvojica hrvatskih branitelja umrla.

Još više od četničke mitomanije žalosti što naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije poslalo prosvjednu notu, možda čekaju da vijest objave internetski portali? Trenutak je da hrvatska diplomacija reagira na historijski revizionizam koji se pokušava nametnuti u Crnoj Gori, jer ako ne reagira, onda će se pogubne ideje nastaviti širiti i izvan granica ’srpskog sveta’.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...