Nedjelja, 28. travnja 2024.

Nenad Bakić iznio moguće scenarije vezano uz dolazak stranih radnika u Hrvatsku

Jučer se Nenad Bakić, poznati hrvatski matematičar i poduzetnik, objavom na svom Facebook profilu osvrnuo na demografsku katastrofu i dolazak velikog broja migranata, tzv. ‘novu radnu snagu’.

Objavu Nenada Bakića prenosimo u cijelosti:

„Hrvatska je jedna od najsiromašnijih zemalja EU, s vrlo starom populacijom i sve manjim rađanjem. Prilično se oslanja na radno intenzivne djelatnosti niske dodane vrijednosti kao što su turizam i građevina. Ima veliki manjak radnika, pogotovo jer su mnogi stanovnici otišli raditi u bogatije zemlje EU.

U zadnje vrijeme je u Hrvatsku došlo raditi puno ljudi iz Nepala, Indije, Filipina i tako dalje, koji rade na nisko plaćenim mjestima u turizmu, dostavi hrane, građevine, a zajedno s onima iz BiH i Srbije sada su već oko 10% sve radne snage u Hrvatskoj. Oni uglavnom dolaze bez obitelji, žive jako skromno i šalju novce nazad u domovinu.

Hrvatska će imati sve veći manjak radne snage i prognoze su da će u idućih 10 godina to biti oko 400.000 zbog sve više odlazaka u mirovinu i sve manje ulazaka u radnu snagu i za očekivati je da će radnici većinom dolaziti iz istih zemalja. Bez tih radnika gospodarstvo se neće moći razvijati i Hrvatska neće moći ostvariti gospodarski rast i osloboditi se siromaštva. S druge strane, mnogi se boje kulturološkog utjecaja tih useljenika.

Hrvatska je konzervativna država s većinski katoličkim stanovništvom.

Evo nekih scenarija.

Scenarij 1: „Gospodarski uspjeh, društveni sklad“

Gospodarski rast potaknut uspješnom integracijom radne snage iz inozemstva. Društvo pokazuje visoku razinu tolerancije i inkluzivnosti.

Politička situacija: Progresivne migracijske politike i stabilna politička klima doprinose ekonomskom rastu i društvenoj integraciji. Vladina politika fokusirana je na poticanje gospodarskog razvoja i harmonično uključivanje imigranata.

Scenarij 2: „Gospodarska stagnacija, kulturološki sukobi“

Gospodarska stagnacija uz socijalne i kulturne sukobe, stvarajući napetosti među lokalnim stanovništvom i imigrantima.

Politička situacija: Restriktivne migracijske politike i nestabilnost u političkoj areni dovode do ekonomske stagnacije i društvenih sukoba. Postoji snažan otpor prema imigraciji.

Scenarij 3: „Gospodarski rast uz društvene izazove“

Gospodarski napredak uz socijalne tenzije i nedovoljnu integraciju imigranata.

Politička situacija: Fokus na gospodarskom rastu, ali s nedovoljnim naglaskom na integraciji i socijalnoj koheziji. Vlada podržava ekonomsku migraciju, ali ne uspijeva riješiti društvene izazove.

Scenarij 4: „Društveni mir, gospodarska stagnacija”

Društveni sklad, ali bez značajnog gospodarskog razvoja.

Politička situacija: Politička stabilnost s fokusom na socijalnu koheziju, ali nedostatak vizije za gospodarski razvoj. Postoji oprezan pristup prema migracijskim politikama”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...