Subota, 27. travnja 2024.

Roditelji, oprez! Ne vjerujte preporukama za ovaj animirani film

Američka filmska industrija ima posljednjih godina naviku hvaliti se LGBTQ+ uključivošću u svojim filmovima i serijama. U tome napose prednjači Disney. Zahvaljujući već spomenutoj kompaniji Disney i američkom filmskom studiju Pixar u “mjesecu ponosa“ (lipnju) premijerno je prikazan film „Elemental“ (hrv. „Elementi“). Filmski kritičari, kao i pozitivne kritike na IMDB-u, predstavili su film kao prikladan za djecu.

Ipak, ovaj animirani film je sve osim prikladan za djecu. Na naslovnice američkih žurnala dospio je jer se u filmu pojavljuje prvi animirani “nebinarni lik“ Lake Ripple – nebinarnost znači da osoba nije niti muškarac niti žena nego se predstavlja kao “oni“, a glas je u filmu posudila “nebinarna glumica“ Ava Kai Hauser. U filmu se lik Lakea Ripplea prepušta osjećajima te je u vječnom preispitivanju – subliminalna poruka za preispitivanje spolnosti.

Nažalost, ovaj film prikazuje se i u hrvatskim kinima. U opisu filma na stranici CineStara stoji da ovaj animirani film prikazuje “zanimljivu priču“ o četiri osnovna elementa (vatri, zemlji, vodi i zraku) koji žive i koegzistiraju skupa. Vrlo pažljivim riječima objašnjen je njihov “suživot“: „Unatoč njihovim očitim i temeljnim razlikama oni će shvatiti da su mnogo sličniji nego što su mislili i da je ono što se nalazi iznutra puno važnije od onoga što je izvana“.

Roditeljima preporučujemo oprez! Nemojte izložiti djecu rodnoj ideologiji koja se pojavljuje u animiranom filmu „Elemental“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...