Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Italija kontra sekularizmu: Premijerka Meloni želi uvesti obaveznu proslavu Božića i Uskrsa u školama

Braća Italije (tal. Fratelli d’Italia, skraćeno Fdl), stranka koju vodi talijanska premijerka Giorgia Meloni, predstavila je prijedlog zakona koji bi zabranio bilo kojoj školi otkazivanje ili mijenjanje značenja kršćanske proslave Božića ili Uskrsa, što je, naravno, razbjesnilo talijansku ljevicu.

Prijedlog zakona predstavljen je talijanskom Senatu samo nekoliko dana prije Božića i u njemu stoji da „više neće biti moguće zabranjivati jaslice ili mijenjati značenja Božića i Uskrsa u talijanskim školama“, izvještavaju novine Il Giornale.

Senatorica Lavinia Mennuni, članica stranke Braća Italije, objasnila je novinarima zašto se uvodi novi zakon: „Svjedoci smo neprihvatljivih i sramotnih odluka pojedinih ravnatelja koji zabranjuju jaslice u školama ili modificiraju bit Božića. Primjerice mijenjanju blagdan Božić u zimske praznike kako se ne bi zamjerili učenicima (i njihovim roditeljima) druge vjeroispovijesti“.

Prijedlog zakona spriječit će škole u zanemarivanju kršćanske tradicije i u pokušaju mijenjanja značenja kršćanskih blagdana radi ‘inkluzivnosti’ učenika drugih religija. Nastavnici i djelatnici škole koji budu kršili novi zakon suočit će se s disciplinskim mjerama.

Talijanski ljevičari zgroženi su prijedlogom zakona talijanske vlade, a Riccardo Magi iz stranke Više Europe izjavio je da bi Sveta obitelj završila u izbjegličkom centru u Albaniji pod Melonijevom vladom.

Odluka talijanske premijerke dolazi u vremenu kada se u mnogim zemljama Europske unije zabranjuju simboli božićne tradicije, kao što su božićna drvca, ili se u školama mijenja bit Božića radi veće ‘inkluzivnosti’ učenika migrantskog podrijetla.

Najnoviji primjer mijenjanja kršćanske tradicije imamo u Belgiji. Gradonačelnik gradića Saint-Gillesa, Jean Spinette, predložio je da bi sv. Nikola trebao predstavljati i arapsku zajednicu u nastojanju „pronalaska veze sa zajednicom muslimana u gradu“, dodajući: „Sv. Nikola, prema našem shvaćanju, mora biti prijatelj okoliša, poštivati (sve) religije i različitost“. Nažalost, nije usamljen u svojoj ideji ‘uključivosti’.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...