Nedjelja, 28. travnja 2024.

Njemačka: Upravni sud presudio da križevi mogu ostati u javnim ustanovama u Bavarskoj

U utorak, 19. prosinca, njemački Savezni upravni sud odbacio je tužbu protiv uredbe o križu kojom se zahtijeva isticanje križeva u javnim ustanovama diljem većinski katoličke savezne države Bavarske.

Uredba, koju je 2018. godine potpisao predsjednik bavarske vlade Markus Söder (CSU), propisuje: „U predvorju svake ustanove ima se istaknuti dobro vidljivi križ kao izraz povijesnog i kulturnog identiteta Bavarske”.

Presuda Saveznog upravnog suda u Leipzigu dolazi nakon tužbe Saveza za slobodu duha, organizacije koja se predstavlja kao „ideološka zajednica utemeljena na načelima prosvjetiteljstva i humanizma”.

Odlukom suda potvrđena je presuda nižeg upravnog suda koji je presudio da križevi ne krše načelo vjerske i ideološke neutralnosti, jer se od država ne zahtijeva da se u potpunosti odreknu vjerskih referenci, i ne diskriminiraju nikoga na temelju njihovu vjeru.

Sve to, navodi se dalje u presudi, nije u suprotnosti s isticanjem križeva u predvorju državnih ureda, tim više što bavarska vlada u uredbi izjavljuje da je križ izraz povijesnog i kulturnog identiteta Bavarske.

U izjavi danoj Njemačkoj tiskovnoj agenciji (DPA) u Münchenu, Söder je pohvalio odluku suda rekavši: „Križ je znak našeg kršćanskog i kulturnog identiteta. Pripada Bavarskoj“.

Novoimenovani nadbiskup Bamberga u Bavarskoj, mons. Herwig Gössl, također je izrazio svoje odobravanje presudom Upravnog suda: „Križ je simbol naše kršćanske kulture i predstavlja mir, slobodu i pomirenje. Stoga sam sretan kada znak križa – u kućama, u dnevnim boravcima, pa čak i u službenim zgradama – ukazuje na kršćanske vrijednosti i podsjeća nas na odgovornost pred Bogom“.

Unatoč presudi Saveznog upravnog suda u Leipzigu, predsjednica Saveza za slobodu duha, Assunta Tammelleo, i dalje je odlučna u uklanjanju križeva iz javnih institucija. U izjavi za lokalne medije rekla je da organizacija planira novu tužbu podnijeti Saveznom ustavnom sudu u Karlsruheu. „Ovo nije kraj“, inzistira Tammelleo.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...