Nedjelja, 05. svibnja 2024.

Novi Zeland: Konzervativna vlada zabranit će mobitele u školama

Učenici novozelandskih škola nekoć su imali jednu od najboljih razina pismenosti u svijetu, ali razina čitanja i pisanja pala je do te mjere da neki stručnjaci strahuju za budućnost zemlje.

Nova vlada nastojat će preokrenuti pad stope pismenosti među učenicima, a zabrana mobitela trebala bi se dogoditi u prvih sto dana vladavine novog konzervativnog premijera Christophera Luxona. Premijer želi usvojiti politiku koja je isprobana s različitim rezultatima u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

„Zabranit ćemo mobitele u školama diljem Novog Zelanda. Želimo da naša djeca uče u školama“, rekao je Luxon. Taj bi potez trebao pomoći učenicima da se usredotoče na svoje obrazovanje.

Stručnjaci iz novozelandske dobrotvorne organizacije „Education Hub“ upozorili su na krizu pismenosti 2022. godine, otkrivši da više od jedne trećine 15-godišnjaka jedva zna čitati ili pisati. „Nešto se mora poduzeti radi rješavanja uznemirujuće niske stope pismenosti na Novom Zelandu“, napisali su u priopćenju.

Osim obrazovnih reformi, Luxon je u prvom tjednu na vlasti najavio ponovno pokretanje istraživanje nafte i plina u moru, odbacujući jednu od najvažnijih odluka bivše premijerke Jacinde Ardern.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...