Nedjelja, 28. travnja 2024.

Donald Trump: „Zbacit ćemo bolesnu političku klasu koja mrzi našu zemlju“

Nakon i više nego uvjerljive pobjede u Iowi Donald Trump pobijedio je i na republikanskim predizborima u New Hampshireu. Njegova jedina ozbiljnija suparnica (nakon što je od kandidature odustao Ron DeSantis), bivša veleposlanica UN-a Nikki Haley, za sada nije odustala od kandidature. No i ona mogla doživjeti konačni poraz nakon izbora u Južnoj Karolini. Tamo je Haley dva puta bila guvernerka, no Trump prema anketama vodi i u toj državi.

Dan prije izbora u New Hampshireu, Donald Trump održao je jedan od oštrijih govora u kojemu je osudio cjelokupnu globalističku agendu i obećao da će srušiti tzv. Duboku državu.

Okupljajući pristaše uoči glasovanja, okomio se na „korumpiranu i kriminalnu“ političku klasu i medije koji su zarobljeni „lažnim vijestima“ koje je opisao kao „neprijatelje naroda“. „2024. je naša posljednja bitka“, rekao je Trump.

„S tobom na mojoj strani uništit ćemo duboku državu. Protjerat ćemo ratne huškače. Riješit ćemo se globalista. Zbacit ćemo bolesnu političku klasu koja mrzi našu zemlju. Uništit ćemo lažne medije. Oslobodit ćemo našu zemlju od ovih tirana jednom zauvijek. Vratit ćemo svoju zemlju na dan izbora 2024. godine”.

Trump je u istom govoru dodao: „Mi smo nacija koja je neprijateljski raspoložena prema slobodi, vjeri – pa čak i prema Bogu“. Obećao je i to da će akcija protiv radikalnih ljevičarskih ideologija započeti „prvog dana“ njegovog sljedećeg predsjedničkog mandata, te da će odmah započeti s „izvršnom naredbom o rezanju saveznog financiranja za sve škole koje potiču kritičku rasnu teoriju, transrodno ludilo – i druge neprimjerene rasne, seksualne ili političke sadržaje“.

Osim toga, panika vlada i u drugim centrima moći.

Savez njemačke industrije BDI upozorava da bi Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima mogla imati teške posljedice za Njemačku. Sjedinjene Države bi se tada mogle opet gospodarski izolirati, komentirao je predsjednik BDI-ja Siegfried Russwurm. Dodao je da se Njemačka mora pripremiti za sve scenarije: „A to znači: nije dovoljno biti zabrinut. Europa se mora pripremiti za jedan svijet u kojem ćemo mi Europljani biti više prepušteni samima sebi i moći se manje nego u proteklih 75 godina oslanjati na transatlantsko sigurnosno partnerstvo”.

U trenutnoj kampanji, Trump sebe naziva „Čovjekom od tarifa“. Obećava uvesti univerzalnu carinu od deset posto na uvoz iz svih zemalja i parirati zemljama koje nameću više carine na američku robu, obećavajući „oko za oko, carinu za carinu“.

Pakt o suradnji s azijsko-pacifičkim zemljama koji je dogovorila Bidenova administracija – Indo-pacifički ekonomski okvir za prosperitet – bit će, kaže Trump, „mrtav prvog dana“. Osim toga, najavljuje se i deportacija milijuna ilegalnih migranata iz Meksika.

Mirno ne spavaju ni u Kini koju je upravo Trump prvi označio kao glavnoga američkog geopolitičkog, sigurnosnog, geoekonomskog strateškog rivala. Pokrenuo je trgovinski rat protiv Pekinga, a ovo rivalstvo ima i brojen druge vruće točke, od teritorijalnih sporova u azijsko-pacifičkoj regiji do tehnološkog i vojnog nadmetanja.

Nakon dvije premoćne pobjede Trump suvereno gazi prema republikanskoj nominaciji, a najnovija anketa daje mu prednost od 6 posto u odnosu na Joe Bidena. Duboka država ne će mirno promatrati Trumpov dolazak na vlast pa nas očekuju različite opstrukcija.

No i establishment ne može ignorirati vojsku od najmanje 70 milijuna Trumpovih pristaša što nas tjera na zaključak da se Sjedinjene Američke Države nalaze pred jednim od najvećih izazova u svojoj povijesti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...