Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Namjerava li HDZ, suprotno stavu Katoličke Crkve, ozakoniti surogatstvo?

Prošle godine u Saboru raspravljalo se o izmjenama Obiteljskog zakona, točnije o vraćanju u hrvatski pravni sustav instituta majčinstva kao načina njegova utvrđivanja. I, naravno, ova rasprava, prvo čitanje, nije mogla proći bez kontroverzi, jer se zakonom otvorio prostor vezan za zloporabe u slučaju surogatstva.

Na moguću zloporabu nije upozorila pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, nego se, prema pisanju konzervativnih portala, u komentaru na izmjene Obiteljskog zakona zauzela za legalizaciju upisa djece koja su hrvatskim parovima u inozemstvu rođena putem surogatstva, koje je u Hrvatskoj zakonom zabranjeno. Smatra potrebnom djeci rođenoj putem surogat metode omogućiti upis u maticu rođenih – drugim riječima stjecanje hrvatskog državljanstva.

Za razliku od pravobraniteljice za djecu, na moguću zloporabu Obiteljskog zakona upozorili su konzervativni zastupnici u Saboru. I resorno ministarstvo odlučilo je izmijeniti određene rupe u zakonu.

HDZ, koji se predstavlja kao demokršćanska stranka, možda bi trebao prije novog predstavljanja izmjena Obiteljskog zakona u Saboru poslušati što o surogatstvu kaže pape Franjo, tj. koji je stav Katoličke crkve. Sveti otac je u nedavnom obraćanju akreditiranom diplomatskom zboru u Vatikanu pozvao na zabranu surogatstva, nazvavši tu praksu „vrijednom žaljenja i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta“.

Surogatstvo je, nažalost, komercijalna djelatnost u nerazvijenim zemljama, gdje dolaze neplodni parovi, često i istospolni parovi, u centre za umjetnu oplodnju da bi ‘kupili’ dijete. Riječ je o modernističkom konceptu otimanja djece od bioloških majki radi zadovoljenja sebičnih potreba.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...