Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Nenad Bakić: Hrvatska, nacija koja nestaje

Nedavno se Nenad Bakić, poznati hrvatski matematičar i poduzetnik, člankom „Demografske projekcije – Hrvatska, nacija koja nestaje“ na mrežnoj stranici Pandemijski realizam osvrnuo na demografsku katastrofu koja je zahvatila Hrvatsku.

Bakić se pri izradi statističkih podataka za Hrvatsku vodio UN projekcijama, ali i projekcijama rađanja u zadnje dvije godine i modelirao je opće stope fertiliteta (broj rađanja godišnje na 1000 žena dobi 15-49), a ne ukupne stope fertiliteta. Također je u obzir uzeo neto migracije koje bi trebala ostati jednake kao u proteklim godinama: promatrao je broj stanovnika bez privremenih radnika, nije ih uključio u projekciju.

Došao je do šokantnih rezultata.

  1. Za 10 godina broj stanovnika Hrvatske past će na oko 3,6 milijuna, a za samo 32 godine ispod 3 milijuna stanovnika.
  2. No, još gore od pada broja stanovnika promjena je dobne strukture. Broj građana starijih od 65+ nastavit će rasti i doseći skoro milijun, a broj djece nastavit će padati. I dok je još prije 25 godina udjel 65+ bio oko 10%, sada je oko 22%, a za 20 godina narast će na skoro 30%!
  3. Omjer starijih od 65+ i djece do 15 godina drastično će se promijeniti. Još 2002. omjer je bio jednak, do 2031. bit će dvostruko više starijih od 65+ nego djece, a do 2071. taj omjer bit će 3 naprema 1!

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...