Subota, 27. travnja 2024.

Zašto je Trump još uvijek popularan među kršćanima?

Sudski postupci i nemilosrdni medijski napadi i dalje ne mogu promijeniti popularnost Donalda Trumpa među velikim dijelom američkih kršćana. Čak i unatoč njegovom nepoštivanju zakona, ali i očitoj nestalnosti, nepromišljenosti i narcisoidnosti, milijuni kršćana glasat će za njega ako bude republikanski kandidat na predsjedničkim izborima. I među tom biračkom bazom njegove najveće pristaše su anglosaksonski protestanti.

Neki sociolozi objasnili su ovaj fenomen kao pokazatelj da je dio protestanata u SAD-u stvorio sliku o Donaldu Trumpu kao Mesiji. Bez sumnje kod tog dijela birača postoji nedostatak objektivne prosudbe, ali ne vode se u svom odabiru prosudbom nego osjećajima. U Trumpu vide osobu koja može obnoviti nekadašnju slavu američkog imperija, a srednjoj klasi vratiti dostojanstvo koje je izgubila nakon izbijanja gospodarske krize 2008. godine.

Bivši predsjednik pojavio se 2016. kao mobilizator onih koji su poniženi, dok je za protivnike postao smrtna prijetnja demokraciji i glavni izvor nereda. Demokrati smatraju da mora biti uništen u svrhu spašavanja države, mora postati žrtveni jarac. Žrtvovanje njega nužno je za novo uređenje društva.

S druge strane, sljedbenici Trumpa inzistiraju na tome da se nameće sve veća mržnja i usporedno s time sve više obožavaju Trumpa zbog suprotstavljanja elitama. Bivši predsjednik odbija priznati krivnju (čak i kada je kriv) ili poraz (čak i kada je poražen). On skreće odgovornost; nikada ništa nije njegova krivnja. Trumpovo odbijanje da bude žrtveni jarac drži woke Ameriku u stanju pojačane tjeskobe, a američkim protestantima daje dodatnu nadu u izabranog ‘Mesiju’.

Mnogi protestanti neprijatelje izabranog ‘Mesije’ vide kao vlastite neprijatelje, što znači da Trumpova nepopustljivost sprječava pobjedu njihovih neprijatelja. To nije pogrešno. Elite koje preziru Trumpa, preziru isto tako ‘zatucane’ Amerikance koji ponosno ističu svoju vjeru i tradiciju. Oni koji žele uništiti Trumpa, zapravo žele reprogramirati vjernike i konzervativce na slijepu poslušnost i novo kulturno ‘oslobođenje’.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...