Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Bavarska ne podliježe teroru rodne ideologije: Zabranjena je uporaba „rodnog jezika“

Vlada Bavarske, njemačke države koja je tradicionalno ostala katolička, provela je mjere protiv promicanja opasne neomarksističke rodne ideologije. Od 1. travnja bavarskim školama, uredima i sveučilištima zabranjeno je koristiti „rodno neutralan“ jezik, tj. govoriti o osobama suprotno njihovom spolu.

Bavarska vlada, na zahtjev lokalnog ministra unutarnjih poslova Joachima Herrmanna, usvojila je amandman na opće odredbe za bavarske urede i javnu sferu tijekom sastanka vlade 19. ožujka. Prema novom pravilniku, ravnateljima škola, nastavnicima i upravi zabranjeno je u službenoj korespondenciji koristiti jezične pojmove koji uključuju tzv. „rodnu neutralnost“. To se također odnosi i na nastavu. Iznimka su profesori na sveučilištima, koji imaju slobodu u korištenju jezičnih oblika. U slučaju sveučilišta samo je naglašeno da studenti ne će biti kažnjavani za neupotrebu rodno neutralnog jezika, npr. smanjenjem ocjena.

Bavarski premijer Markus Soeder najavio je da će poduzeti mjere za zabranu korištenja „rodnog jezika“ u prosincu 2023., otprilike dva mjeseca nakon što je njegova stranka CSU pobijedila na izborima za bavarski državni parlament.

Prva država

„Kod nas ne će biti obveznog ‘rodovanja’. Naprotiv: u Bavarskoj ćemo zabraniti rodni jezik u školama i administraciji“, najavio je tada. Šef Bavarske državne kancelarke Florian Hermann istaknuo je da “jezik mora biti jasan i razumljiv”.

Novi pravilnik stupa na snagu 1. travnja. Nepoštivanje će snositi posljedice. Ako učitelji u školskoj korespondenciji koriste „rodno neutralne“ imenice, njihovi nadređeni bit će pozvani da „razgovaraju s učiteljima“ i „učine ih osjetljivijima“ na poštivanje smjernica Vijeća za njemački pravopis. Vijeće se usprotivilo korištenju posebnih znakova u pravopisu jer, po njegovu mišljenju, to negativno utječe na razumljivost tekstova.

Bavarska je prva njemačka država koja je uvela propise koji zabranjuju propagiranje rodne ideologije u javnim prostorima. Sličnu odluku donio je i Državni ured Hessena. Obrasci s posebnim znakovima ne će biti dopušteni u javnoj upravi i školama u Hessenu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...