Srijeda, 01. svibnja 2024.

Pobačaj u Povelji EU o temeljnim pravima? Europski parlament će to uskoro poduprijeti ili zaustaviti

Tijekom sljedećeg zasjedanja od srijede do četvrtka Europski parlament će glasati o rezoluciji kojom se potvrđuje namjera da se tzv. pobačaj uvrsti u katalog temeljnih prava EU-a. Takav bi čin bio moguć uz suglasnost svih država članica.

Učiniti pravo na pobačaj temeljnim ljudskim pravom u EU – stoji u točki 12. najave sjednice Europskog parlamenta u Bruxellesu zakazane za 10. i 11. travnja. Riječ je o rezoluciji o kojoj se glasa u četvrtak. Ovo je nastavak kampanje uspostavljanja mogućnosti ubijanja nerođene djece u zemljama EU-a.

Prije manje od mjesec dana u Europskom parlamentu održana je rasprava tijekom koje su neki zastupnici pozvali na univerzalno osiguranje ženama „pristupa sigurnom i legalnom pobačaju”. Pobornici slobodne, eugeničke segregacije djece ovu zločinačku praksu svrstavaju u sferu „seksualnog i reproduktivnog zdravlja” koja je dio zdravstvene zaštite.

Kako podsjeća stranica LaNuovaBQ.it, Europski parlament je u srpnju 2022. godine „osudio pogoršanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena u Sjedinjenim Državama i nekim zemljama EU-a”. Bila je to reakcija na presudu Vrhovnog suda SAD-a kojom se poništava Roe vs. Wadea, a time i ukidanje univerzalnog prava na pobačaj u SAD-u.

Već su tada ljevičarski zastupnici EU tražili da se krvava praksa uvrsti u Povelju o temeljnim pravima Europske unije. Kako bi se to dogodilo, moraju se složiti sve države članice.

„Ponovit ćemo: ubojstvo kao temeljno pravo”, piše Maria Bigazzi.

„Ovaj prijedlog i njegovo usvajanje, ako dobije većinu glasova, predstavljalo bi još jedan korak naprijed za pro-choice svijet i kulturu smrti, te korak prema ponoru u koji će društvo potonuti. Opasnost je danas usvajanje, čak i bez razmišljanja i izazivanja skandala, zakona koji štiti čin koji je protivan ljudskom dostojanstvu i stavlja se iznad prava na život“, ističe talijanski komentator.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...