Petak, 17. svibnja 2024.

Aktivisti za pobačaj žele poništiti pro-life zakone Hondurasa rušenjem njegova suvereniteta

Honduras je donio jedan od najjačih pro-life zakona u Latinskoj Americi, a sada ga međunarodni aktivisti za pobačaj podnose UN-u kako bi natjerali honduraške političare da ubijanje nerođene djece proglase „osnovnom zdravstvenom uslugom“.

Godine 2021. honduraški je kongres odgovorio na rastući aktivizam pobačaja diljem kontinenta donošenjem zakona „Štit protiv pobačaja u Hondurasu“, ugrađujući ga u Ustav Hondurasa. U prijedlogu zakona stoji da se „smatra zabranjenim i nezakonitim od strane majke ili treće strane prakticirati bilo kakvu vrstu prekida života koji će se roditi“. Zakon je prošao 88-28 i smatra se „ustavnom blokadom“ koja nevjerojatno otežava legalizaciju pobačaja u budućnosti.

Taj je potez, naravno, stavio Honduras, većinski kršćansku zemlju, na nišan međunarodnih aktivista za pobačaj. Već isprobana taktika aktivista za pobačaj je korištenje međunarodnih institucija (koje se zalažu za pobačaj) za kršenje nacionalnog suvereniteta i vršenje pritiska na političare. Stoga, prema Guardianu, „Honduras je po prvi put odveden pred globalno tijelo za ljudska prava zbog svoje potpune zabrane pobačaja, za koju aktivisti kažu da krši temeljna prava žena (tj., ubojstvo nerođene djece) i međunarodne obveze zemlje.“

Centar za reproduktivna prava sa sjedištem u SAD-u i Centro de Derechos de la Mujer (Centar za ženska prava) „podnijeli su peticiju UN-ovom odboru za ljudska prava ovog mjeseca u ime žene poznate kao Fausia“ (pseudonim), za koju aktivisti za pobačaj tvrde da je bila silovana i da joj je odbijen pobačaj. Fausia je opisana kao autohtona ekološka aktivistica i „braniteljica ljudskih prava“ na meti zbog svog aktivizma.

Prema Guardianu, promicatelji pobačaja koriste ovaj slučaj kako bi osporili honduraške pro-life zakone. Austin Ruse iz Centra za obitelj i ljudska prava, organizacije koja pažljivo prati napade na život i obitelj u Ujedinjenim narodima, smatra slučaj dvojbenim. „Potpuno je moguće da je ovaj slučaj lažan“, rekla je Ruse.

Aktivisti za pobačaj također „traže odštetu za Fausiju od države Honduras zbog propusta da zaštiti njezina prava“. The Guardian tvrdi da im je Fausia rekla da joj je liječnik rekao da će biti zatvorena ako izvrši pobačaj i da se zbog toga osjećala „suicidalno“.

Neuspjeh aktivista da nadjačaju ustavnu zaštitu Hondurasa za nerođene, nadaju se, ispravit će međunarodne institucije: „Usred razočaranja nedostatkom progresivnih reproduktivnih prava pod Xiomarom Castro, prvom predsjednicom Hondurasa, aktivisti su uvjereni da će UN donijeti povoljnu odluku koja bi mogla predstavljati presedan za promjenu“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...