Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Vigilare podržava novu referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva

Vigilare otvoreno pozdravlja i podržava novu referendumsku inicijativu udruge „U ime obitelji“ o „izmjeni Ustava s načelima koji će dovesti do promjene izbornog sustava, a kojim bi se osiguralo da birači na parlamentarnim izborima mogu izravno – imenom i prezimenom, odabirati svog predstavnika u Hrvatskom saboru uvođenjem preferencijalnih glasova bez cenzusa“.

Držimo da je način biranja narodnih predstavnika u Hrvatski sabor, kao vrhovnu instancu zakonodavne vlasti, ključni trenutak za postizanje značajnijih društvenih promjena. Motiviranost i interes građana uvelike ovisi o mogućnostima njihova utjecaja na uređenje i oblikovanje društva u kojem žive. Uvođenje preferencijalnog glasovanja bez cenzusa i glasovanje elektroničkim i dopisnim putem može osigurati veću izlaznost na izborima, značajnije sudjelovanje i uključenost građana u oblikovanje našeg demokratskog okruženja te veću odgovornost narodnih zastupnika pred onima koji ih biraju, što predstavlja vrlo važan korak za cjelokupni javni život Hrvatske.

Vigilare će se sa svim svojim mogućnostima i resursima staviti na raspolaganje u navedenoj akciji od 21. rujna do 5. kolovoza 2014.

Vigilare

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...