Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Obustavite ovakvo donošenje obiteljskoga zakona!

PETICIJA PREDSJEDNICI REPUBLIKE, PREDSJEDNIKU SABORA I PREMIJERU

POZIV

Obiteljski zakon uređuje prava više od dvaju milijuna supružnika, 98 tisuća izvanbračnih drugova, 208 tisuća samohranih roditelja, 800 tisuća djece i 19 tisuća odraslih osoba pod skrbništvom u Hrvatskoj. No, ponovno izostaje ozbiljan i konstruktivan dijalog te se grubo krši procedura donošenja. Pozivam Vas da izrazite zabrinutost zbog toga! Vaše je ustavno pravo slati pritužbe, davati prijedloge državnim tijelima i dobiti na njih odgovor.

Ministarstvo socijalne politike i mladih predložilo je da 1. travnja 2015. na snagu stupi novi obiteljski zakon s 563 članka. Rok je prekratak da bi se bilo što pametno dogodilo. Ministarstvo se trudi ponoviti sve pogrješke koje je počinilo i lani kad su ismijali sve primjedbe i prijedloge profesora, sudaca, odvjetnika i zagovaratelja obitelji.

Ministarstvo kao nositelj izrade zakona izbjegava stvarnu javnu raspravu tako što istodobno provodi i savjetovanje o tezama i javnu raspravu o konačnom prijedlogu zakona (vidi: http://narod.hr/wp-content/uploads/2015/02/ObiZ-15-druga-javna-rasprava.pdf)!?!

Zakonska je obveza predlagatelja: 1. sastaviti teze, 2. dati procjenu učinaka propisa, 3. provesti o tom savjetovanje od najmanje 30 dana, 4. tek nakon toga izraditi nacrta propisa. S obzirom na to, rasprava o „nacrtu zakona“ je bespredmetna jer je u javnu raspravu dan „konačni prijedlog zakona“. Time se ugrožava sama bit demokracije i vladavine prava.

Nadalje, novopredloženi zakon djelo je neimenovanih osoba iako je od prosinca 2014. obvezatno objavljivati sastav svih skupina i povjerenstava za izradu zakona (Mjera 11.4).

Donošenje nacrta kakav je predložen ugrožava niz ustavnih prava bračnih i izvanbračnih drugova, djece, skrbnika i uzdržavanih osoba. On krši ustavno određenje braka i izigrava volju naroda donesenu na prvom državnom ustavotvornom referendumu 2013. godine.

Svrha je ovoga užurbanoga postupka i pravnoga nasilja da ocjena ustavnosti koju je Ustavni sud pokrenuo postane bespredmetna zbog stupanja na snagu novoga zakona.

Donošenju obiteljskoga zakona mora prethoditi otvorena javna rasprava koja će omogućiti nužan preklapajući konsenzus važan za primjenu zakona i vraćanje poljuljanoga povjerenja u institucije Republike Hrvatske kao pravne, a ne države političkih stranaka na vlasti.

Kako djelovati:

1. Pročitajte pismo
2. Kopirajte tekst peticije i adrese primatelja u vaš e-mail
3. Potpišite se i pošaljite
4. Preporučite svojim kontaktima

Ovakve klik-akcije važne su jer pokazuju javni interes i vrše pritisak na javne ustanove koje financiramo. Zahvaljujemo na sudjelovanju i čestitamo na građanskoj hrabrosti.

Primatelji:  ured@predsjednica.hr[email protected]pred[email protected]tomislav.[email protected]Dalibor.[email protected]sandra.[email protected]hrvoje.[email protected]suncica.[email protected]Duska.[email protected]Dubravka.[email protected]maja.kuhar@mspm.hr[email protected][email protected][email protected][email protected]

PETICIJA

Obustavite ovakvo donošenje obiteljskoga zakona

n/r Predsjednici Republike Hrvatske gđi Kolindi Grabar Kitarović,

n/r Predsjedniku Hrvatskoga sabora g. Josipu Leki,

n/r Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Zoranu Milanoviću.

Poštovani,

obraćam vam se kao najvišim dužnosnicima izvršne i zakonodavne vlasti, osobama čija je zajednička ustavna zadaća skrbiti se za redovito i usklađeno djelovanje državne vlasti i za njezinu stabilnost jer je ona ozbiljno dovedena u pitanje kršenjem načela demokratičnosti, zakonitosti i ustavnosti u donošenju novoga obiteljskoga zakona.

Ministarstvo socijalne politike i mladih pretvara javnu raspravu u lažno i isprazno zadovoljavanje forme. Pri tom se zanemaruju čak i detaljna mišljenja triju katedri obiteljskoga prava koje su na poziv Ustavnoga suda dale detaljna, negativna mišljenja o velikom dijelu predloženih zakonskih rješenja.

Izostanak dijaloga nije krivnja javnosti – stručnjaci, znanstvenici i udruge doista iskazali su ozbiljan angažman kako bi se osiguralo razumno pravno uređenje obiteljskoga prava u Hrvatskoj.

Zakonski prijedlog gotovo je istovjetan onomu koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine. Ponovno je preopsežan, nelogičan, nedorečen, u sebi proturječan i nefunkcionalan. On stubokom mijenja mnoge obiteljske odnose, uništava ustaljenu sudsku praksu i dosadašnje znanje sudaca, odvjetnika, djelatnika socijalne skrbi i običnih građana pa je zbog toga preskup i nedopustiv pokus u kojem će najviše stradati djeca.

Predlažem da u okviru svojih ustavnih ovlasti upozorite drugu potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić da u ovoj važnoj stvari postupa s više promišljenosti i sluha za savjete stručnjaka.

Predsjednicu Republike, sve članove Vlade, mjerodavne saborske odbore i sve zastupnike u Hrvatskom saboru upozoravam na grube postupkovne i sadržajne propuste u donošenju toga zakona. Put demokracije i vladavine prava jest poštovanje procedure, a toga ovdje nema.

Pozivam Vladu i Sabor da Ustavnomu sudu omoguće da na miru i mjerodavno odluči o ustavnosti Obiteljskoga zakona iz 2014.

Tražim da se oko svega uspostavi pluralističan dijalog.

S poštovanjem,

(ime i prezime)

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...