Švedski katolik i ninski zet, Cavallin je zaljubljenik u umjetnost (slikarstvo) i filozofiju, a doktorirao je na povijesti religije. On je zatvorio ovogodišnji Tradfest pogledom u budućnost Crkve. Na samom početku izlaganja, postavio je jednu jako zanimljivu i vrlo hrabru tezu:

„Što ako ulazimo u vrijeme u kojem istovremena sekularizacija zapadnih kršćanskih zemalja, moralni pad klera sve do najviših razina, kriza liberalizma i geopolitički pomak prema istoku, uz demografske trendove koji favoriziraju globalni jug, otvore prostor za jedno novo i ovaj put stvarno univerzalno kršćanstvo“?

Tu hrabru tezu postavlja jer, kaže, vizija je temelj akcije, a takva vježba je potrebna kako ne bismo bili deprimirani raspadom Crkve u 21. stoljeću na zaraćene frakcije, njenim padom u moralnu dekadenciju te pogledom na nekoć moćne kršćanske nacije u zadnjoj fazi neopaganizma.

Promišljajući o kršćanstvu, vratio se u 12. stoljeće, vrijeme ideala, kada je papa „arhitekt“ samosvijesti, vrijeme prvih gotičkih katedrala i sklada antičke grčke filozofije i kršćanske misli. To je rođenje europske kršćanske civilizacije, pa iako će u stoljećima koja dolaze doći do sloma uslijed šizme s tri pape, reformacije, stvaranja nacionalnih država, kulturno jedinstvo kršćana je ostalo

Vraćajući se na početke kršćanstva, podsjetio je da su prvi kršćani bili mala grupa ljudi sa svih krajeva svijeta koja se okupila u Rimu, koji sam nije bio nacionalna država već golemo carstvo, i odatle dolazi izvorno kozmopolitski karakter kršćanstva. No, odnos Crkve i države bio je povezan, državu ne bi bilo moguće regulirati ako bi se Crkva isključila iz obrazovanja i pisanja zakona. Kasnije je usvojen liberalni stav po kojem vjera nije stvar političke zajednice, nego osobne odluke. Takav put usvojila je i Crkva na Drugom vatikanskom koncilu.

Od kršćanstva, kaže, nije mnogo ostalo niti u samom Rimu, tek grobovi i kamenje, što ne treba zavarati: nema više ni želje za opstankom, reprodukcijom, a velik dio klera je moralno bankrotirao što pokazuje primjer na koji ukazuje kardinal McCarrick.

No, u destrukciji i globalizaciji on vidi i šansu za novu Crkvu i novo katoličanstvo, koje zahvaljujući geopolitičkom rasporedu snaga i svojem univerzalizmu, može ponuditi rješenja svijetu koja moralni relativizam liberalizma ne nudi. Radi se o simbiozi, kaže, ljudskog i božanskog kakva je ostvarena u gotičkim katedralama, o zalaganju za život sa svrhom i smislom, život dobrote, vrline i časti, unatoč trenutnoj situaciji unutar i oko kršćanstva.

Nakon zaključnog obraćanja i zahvale govornicima, gostima i podupirateljima, predsjednik Zaklade Vigilare u ime organizatora festivala,  zaključio je ovogodišnji TradFest i najavio nastavak promicanja tradicije i konzervativnih ideja i za sljedeću godinu.