Četvrtak, 25. travnja 2024.

BiH: Raspisivanje izbora po starom zakonu predstavlja veliki poraz hrvatske politike

Sada je jasno: od izborne reforme u Bosni i Hercegovini ove godine ne će biti ništa.

Kako je najavio tzv. visoki predstavnik Christian Schmidt u novom izvještaju o stanju u BiH poslanom Vijeću sigurnosti UN-a, izborna reforma u BiH je nužna, ali ako je ne bude izbori se moraju održati.  U odvojenim izjavama oglasila su se i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije u Sarajevu te zatražila poštivanje odluke o raspisivanju izbora u BiH.

Raspisivanje izbora po starom zakonu znači da će se ponoviti slučaj Komšić, tj. da Hrvati ponovno ne će imati legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, ali i na nekim drugim razinama. Takav scenarij vodi u novu destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Formalna hrvatska konstitutivnost, koja je istaknuta i u Strateškom kompasu EU-a, (p)ostaje mrtvo slovo na papiru.

Raspisivanje izbora po starom zakonu predstavlja veliki poraz hrvatske politike. Vladajuće strukture na čelu s Andrejom Plenkovićem još do nedavno hvalile su se svojim velikim utjecajem u Bruxellesu, no čini se da taj utjecaj i nije toliko velik.

Hrvatima je ponovno poslana poruka da ih se ne vidi kao ravnopravan čimbenik u BiH. I protiv takva stava danas ne istupa niti jedan relevantniji bošnjački političar što znači da postoji konsenzus bošnjačkih elita o političkoj dekapitaciji bošnjačkog faktora.

S druge strane, treba reći da je stavljanje fokusa isključivo na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH strateški poraz hrvatske politike. Kao veliki ustupak Hrvatima tumači se ono što im pripada po Daytonskom sporazumu, tj. Ustavu BiH.

I da, naime, dođe do promjene Izbornog zakona, kao simboličnog čina, Hrvati bez organizacijskog okvira ne mogu opstati u BiH.

Dakako, govorimo o trećem entitetu odnosno o hrvatskoj federalnoj jedinici.

Treći entitet predstavlja tabu hrvatske politike. Njemačka u BiH podupire građanski model, koji u praksi znači bošnjačku dominaciju, pa se hrvatski mainstream političari boje uopće spomenuti mogućnost da Hrvati dobiju treći entitet. Inače bi se dobile packe iz Berlina.

Isti stav zastupa i tzv. međunarodna zajednica o čijem bi se licemjerstvu mogli napisati svesci knjiga.

Aktualni američki predsjednik Joe Biden je 2006. javno tražio od Georga Busha da od Iraka napravi državu s tri entiteta, a Peter Galbraith je tomu posvetio jednu cijelu knjigu, a s druge je strane u slučaju BiH svjedočio pred Haškim sudom protiveći se bilo kakvoj unutarnjoj autonomiji konstitutivnih naroda.

Hrvatska je tragedija da je Zoran Milanović, koji dolazi iz lijevoga miljea, prvi političar koji je jučer spomenuo mogućnost formiranja trećeg entiteta.

Njegovo uvjetovanje Švedskoj i Finskoj da uđu u EU time da se promjeni Izborni zakon u BiH svakako nije diplomatski taktično, no iskustvo pokazuje  da od diplomacije i trulih pregovora u BiH očito nema ništa.

Zakon sile i ucjene očito je jedini koji i Bošnjaci i Zapad razumiju. Bez toga Hrvati će dočekati promjenu Izbornog zakona ad kalendas graecas

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...