Četvrtak, 25. travnja 2024.

NE IDE IM Habulin i tzv. antifašisti imaju velik problem s elementarnom logikom

Tzv. Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) najoštrije je osudio apel ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana da se na spomenik u Bleiburgu vrati hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

U jednome dijelu Franjo Habulin, „antifašist“ rođen 1957. godine, ističe: „Dijeliti lekcije austrijskim vlastima, pozivajući se na heraldiku iz vremena Austro-Ugarskog carstva, ili na krov crkve sv. Marka u Zagrebu, uvreda je zdravom razumu. I kukasti križ (svastika) može se naći na prastarim hramovima i spomenicima u Aziji, no taj je znak, baš kao i hrvatski grb s prvim bijelim poljem, definitivno kompromitiran u vrijeme naci-fašizma i nikome na pamet ne pada da ga danas rehabilitira”.

Habulin i tzv. antifašisti zaista vrijeđaju zdrav razum. Naime, ne ide im elementarna logika.

U hrvatskoj heraldici povijesno su bili prisutni i grb s prvim bijelim i s prvim crvenim poljem, kao što su to svojedobno pojasnili Dubravka Peić Čaldarović, koautorica knjige ‘Povijest hrvatskoga grba: Hrvatski grb u mijenama hrvatske povijesti od 14. do početka 21. stoljeća’ i dr. Mario Jareb, autor knjige ‘Od šahovnice do trobojnice’.

Grb Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije imao je prvo bijelo polje.

Slijedom toga prvo bijelo bolje bilo je i u vremenu Nezavisne Države Hrvatske, no na tadašnjoj je zastavi bilo i slovo U. Toga detalja na Bleiburgu nije bilo tako da se ne može govoriti ni o kakvim ustaškim simbolima. Uostalom, treba podsjetiti da je i spomenik na Bleiburgu već tri puta mijenjan.

Najstariji spomenik

Nakon prve promjene

Nakon druge promjene

Nakon treće metamorfoze uklonjen je i grb.

Postavlja se pitanje: ako se danas ne može koristiti ništa što je bilo u vremenu NDH, kako Habulin sugerira, zašto on i njegovi tzv. antifašisti koriste kune, službenu valutu u NDH? Kuna je još više „ustaška“, nego grb s prvim bijelim poljem.

Treba li zabraniti i službenu himnu Republike Hrvatske koja je, kao i grb s bijelim poljem starijeg datuma, ali se koristila i u vremenu NDH? Kako to onda himna nije kompromitirana? Gdje je tu elementarna logika?

Ako je grb s prvim bijelim poljem „ustaški“ – odlično je svojedobno upitao Tomislav Ražnjević – „li naš današnji grb sa postojećim dizajnom ‘kockica’ i početnim crvenim poljem, zapravo, veličanje srpskog rojalizma, budući da je njegov osnovni, šahirani dio izgledom potpuno isti – slijedeći tu logiku – kao i grb Banovine Hrvatske, nastale u okviru stare monarhističke Jugoslavije pod kapom kraljevske dinastije Karađorđevića?“.

Banovina Hrvatska

Ili, možemo današnji grb smatrati komunističkim jer je bio u vremenu komunističke Jugoslavije, totalitarne i antidemokratske države koja je bila oličenje protuhrvatske politike?

No sve je jasno: Habulin i ekipa mrze hrvatsko znakovlje. Kad već ne mogu napadati službenu zastavu i grb (iako će redovito Hrvatsku prozivati kao reinkaranciju NDH, slično kao velikosrpski šovinisti), jer ime je srcu draga jugoslavenska heraldika, onda napadaju povijesno znakovlje.

Zajednički nazivnik svega je mržnja. I ništa više od toga.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...