Srijeda, 17. travnja 2024.

NIKOLINA NAKIĆ RAZVALILA KLIMATSKU AGENDU ‘Narodne mudrosti danas nema ni u tragovima’

Kolumnistica i katolička aktivistica Nikolina Nakić na svome se Facebook profilu osvrnula na ono što je nazvala klimatskom agendom kojom nas siluju ovih dana. Njezin status prenosimo u cijelosti.

“‘Nezapamćena” je jedino klimatska agenda kojom nas siluju ovih dana. Ljeta su vruća, zime su hladne. Neke to ne budu, a i neka ljeta budu svježija. Neke zime budu snježne, neke prođu bez snijega.
Nekad snijeg obilno padne i u Dalmaciji kao 2012., prije čega ga nije takvog bilo 60 godina. Kako je bilo prije 500 godina ne znamo, jer meteorološke postaje nisu mjerile vrijednosti. Već kad smo kod mjerenja, najveća temperatura u Hrvatskoj zabilježena je u Pločama 1981., a u Zagrebu na postaji Grič 1950.
Kladim se da su se ljudi tad ponašali nešto mudrije i bez klima uređaja, na primjer držali se u zatvorenim mračnim prostorijama za vrijeme zvizdana i hladili se mokrim ručnicima oko vrata, a nisu bauljali uokolo po parkinzima i centrima i pržili se pa i s faktorom 50 i pekmezima za tamnjenje na podnevnom suncu.
Jedino što je nezapamćeno, tj. uteklo je pamćenju je narodna mudrost zbog koje se preživljavalo i u znatno težim uvjetima, a danas je nema ni u tragovima”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...