Četvrtak, 25. travnja 2024.

Za Hrvatsku je važan vodotoranj u Vukovaru, a ne Bruxelles

S bratićem iz Australije prošli sam tjedan zapalio u Vukovar. On je svakako htio vidjeti taj ponosan i simboličan grad. Koliko god je Zagreb glavni grad, Split, Zadar i Dubrovnik gradovi stare slave i uljudbe (i jako privlačni sada u ljetno vrijeme) ipak Vukovar je temelj obnovljene hrvatske države i snaga za njezin budući rast.

Hrvatski borbeni i pobjednički duh

Jugo-srpski komunisti i zagovornici srpske ideologije svetosavlja mislili su da je hrvatski borbeni duh uništen i zakopan po jamama. Mislili su da su kroz komunističku indoktrinaciju i materijalizam iskorijenili čast, altruizam, žrtvu te vjeru u nadnaravno, u Boga.

I zato su mislili, kada su krenuli u agresiju na Hrvatsku 1991. godine, da će se Hrvati kao nekakvi miševi sakriti i pobjeći. Kako su samo bili šokirani s otporom… I kako su na kraju 1995. godine Hrvati ne samo obranili cijelu domovinu, nego su izašli kao pobjednici, u moralnom i vojnom smislu.

Ponovit ću ponovno: mi smo pobjednici, i to nikada ne smijemo zaboraviti!

To je stvarno bila priča o Davidu i Golijatu. I tu priču nikada ne smijemo zaboraviti. Drago mi je da naša djeca odlaze u Vukovaru organizirano sa školama, da vide, osjete i razgovaraju sa sudionicima te strašne, ali časne bitke.

Sva su mjesta hodočašća u Vukovaru važna: od Trpinjske ceste i Memorijalnog groblja do Ovčare. To je vrijeme kada se sjetimo naših junaka i pomolimo se za njihove duše i za njihove obitelji. I jednostavno kažemo: hvala.

Obnovljeni vodotoranj, ponos Hrvatske

Ovaj put posebno me se dojmio obnovljeni Vodotoranj. On nekako predstavlja onaj feniks koji se izdiže i ponovno živi. S vrha Vodotornja se vide cijeli Vukovar, istočna Slavonija i ponosna rijeka Dunav. Moj bratić je našao svoju organizaciju iz Australije koja je donirala za obnovu tornja. Način kako je obnovljen je izuzetno važan: privatna inicijativa zajedno s gradom, tj gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Čovjeka osobno ne poznajem, ali se vidi i kroz ovu inicijativu za obnovu Vodotornja i kroz cjelokupni pozitivni osjećaj u Vukovaru da taj čovjek, taj političar voli svoj grad i voli Hrvatsku. On je jednostavno patriot, domoljub. I to se vidi na drugom katu Vodotornja gdje je Memorijalni centar i gdje se vrlo zorno i plastično obrazlaže i govori, bez političke korektnosti, što se dogodilo u Vukovaru, tko je bio žrtva, atko agresor. Mom je bratiću nakon posjeta Vodotornju sve bilo jasno. Kako je bitka izgledala, kako se branilo i za što se umiralo.

Croatia rediviva za 21. stoljeće

Obnovljeni vodotoranj je vizija Croatia rediviva za 21. stoljeće. Oživljena Hrvatska kako je snivao Pavao Ritter Vitezović već početkom 18. stoljeća. Hrvatska koja se izdiže iznad ruševina stvorenih od sitnih i sebičnih duša izdajnica koji samo gledaju svoje interese. Ako ju komunisti i Srbi nisu mogli uništiti što je šaka “domaćih” uhljeba i izdajica u politici i medijima? Tko su oni i zašto se njih bojimo? Jesu li se momci u 204. bojali?

Zaboravimo Bruxelles, piskarala, mrmljanje i fatalizam

Hrvatsku možemo i moramo obnoviti. To nam je zadatak i obveza. Vukovar i Vodotoranj su svjetionici i pokazatelji kako stvari mogu izgledati kada se pravi domoljubi slože unutar Hrvatske zajedno s hrvatskom dijasporom, a sve na čvrstim temeljima krvi i žrtava tisuće mučenika koji su umirali u ratu protiv Hrvatske.

Pustimo i zaboravimo Bruxelles kao i laži i negativnosti piskarala u medijima. Idimo za inspiraciju i borbenost u Vukovar. Uživajte u njegovoj obnovi i rastu, crpite snagu iz patnje i pitajte se što možemo napraviti za Hrvatsku da ona oživi u naše vrijeme. Bez mrmljanja i fatalizma.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...