Petak, 29. ožujka 2024.

VOLIM HRVATSKU! Znate li kako se pravilno postavlja hrvatska zastava?

Oluja je i ponosno ćete izvjesiti hrvatski barjak, no jeste li sigurni da ga znate pravilno postaviti? Naime, naši stariji čitatelji će se sjetiti kako su Hrvati, osobito oni u Bosni i Hercegovini za vrijeme bivše Jugoslavije, namjerno znali okrenuti naopako jugoslavensku zastavu samo kako bi dobili raspored boja – crven, bijeli, plavi. Ako bi nadležne službe reagirale, onda bi se Hrvati pravili da nisu znali i da to nisu namjerno napravili nego, eto, tako je ispalo.

No sada imamo Hrvatsku i sabotaže s naopakim postavljanjem zastava više nisu potrebne.

Dakle, ako stavljate hrvatsku zastavu onda je nećete izvjesiti naopako pa da umjesto crven, bijeli, plavi redoslijed bude plavi, bijeli, crven?! Naopako će zastavu izvjesiti Jugoslaveni i možda pokoji urednik mainstream medija, ali vi si nećete dopustiti takvu sramotu, zar ne?

I dok se kod vodoravnog postavljanja rijetko događaju pogrješke jer svi znamo da se čita odozgor prema dolje i lako zapazimo provokaciju ili grješku ako redoslijed nije crven, bijeli, plavi – kod okomitog postavljanja se, na žalost, događaju razne katastrofe.

S obzirom da se u hrvatskom kulturnom izričaju čita s lijeva na desno, tako i raspored boja na zastavi koja se postavlja okomito mora biti isključivo s lijeva na desno. Dakle, ako hrvatsku zastavu postavljate okomito onda vam je na lijevoj strani crvena boja, a na desnoj plava!

Inače, zastava koja se ističe van mora biti uredna, čista i cijela. Ako niste znali to vam je čak definirano i u Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske.

Tako članak 6. istog Zakona kaže: “Zabranjeno je javno isticati dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene grb ili zastavu Republike Hrvatske”.

Dragi Hrvati, Dan pobjede je, pripadate pobjedničkom narodu i zato s ponosom pokažite drugima koliko volite Hrvatsku između ostaloga i tako što ćete pravilno izvjesiti pobjedničku zastavu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...