Petak, 29. ožujka 2024.

TREBA GA ISKRENO ŽALITI: Predrag Matić Fred u novoj akciji promicanja pobačaja

Jedini službeno poznati mobilizirani dragovoljac Domovinskog rata i inicijator demonske rezolucije Europskog parlamenta o pobačaju – Predrag Matić Fred nedavno je predstavio „Abortion Atlas“ – prvu sveobuhvatnu interaktivnu mapu koja ujedinjuje podatke o dostupnosti pobačaja u Europi.

„Atlas pobačaja“ čiji su autori Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF) i Međunarodna federacija za planiranje roditeljstva (IPPF) sagledava 52 države u segmentima njihovih pravnih okvira, pristupa i dostupnosti pobačaja, medicinske skrbi povezane s pobačajem te dostupnim javnim informacijama o pobačaju. Prema analiziranom, Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice te ostvaruje ukupno 60% i spada u kategoriju zemalja „POOR“ po pitanju osiguravanja legalnog i sigurnog pobačaja. Od država članice Europske unije najbolje su ocijenjene Švedska i Nizozemska, dok najgore stoje Malta i Poljska.

Matić ističe: „Atlas pobačaja je novi alat koji omogućuje da vidimo pregled država po pitanju dostupnosti pobačaja, a ono što je još važnije – da vidimo s kakvim se sve preprekama u pristupu pobačaju suočavaju žene diljem Europe. Hrvatska se tu nalazi u donjem dijelu ljestvice te je stanje ocijenjeno kao loše i, iako je pobačaj legalan, imamo problem s praktičnim preprekama u pristupu pobačaju.“

Matića zabrinjava i moguće padanje Hrvatske na ljestvici Atlasa pobačaja u sljedećim analizama jer, podsjeća, Hrvatska još uvijek nema moderan i suvremen Zakon o prekidu trudnoće te ističe: „I ovim putem apeliram na Vladu RH da čim prije donese novi, progresivni i sveobuhvatni Zakon koji može spasiti zdravlje i živote žena diljem zemlje. Dosta je odgode donošenja Zakona od strane vladajućih, ovdje se radi o osiguravanju prava na zdravlje i pristupu medicinskim uslugama i to mora biti prioritet“.

Matić – koji je u nekim ranijima životnim razdobljima hvalio molitvu krunice – očito je doživio potpuni moralni salto mortale i postao jedan od ključnih zagovornika kulture smrti u Hrvatskoj. Matića treba iskreno žaliti, ali treba i moliti za njega kako ne bi potonuo u pakao i vječnu propast.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...