Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Gdje je sve u Sjedinjenim Američkim Državama zabranjen pobačaj?

Nakon što je Vrhovni sud poništio presudu u korist Roe protiv Wadea, u trinaest saveznih država je uslijedila zabrana pobačaja. Još nekoliko njih moglo bi promijeniti svoje savezne zakone, nakon što je Vrhovni sud u lipnju poništio presudu u korist Jackson Women’s Health Organization protiv Dobbs.

Ovdje možete pročitati koje savezne države imaju najstrože pro-life zakone, koje su još uvijek “utočišta“ za pobačaj i što slijedi u borbi za obranu života u Sjedinjenim Američkim Državama pomoću interaktivne karte LifeSitea Newsa. Karta i vodič kroz sve savezne države ažurirani su kako bi odražavali rezultate midterm izbora za 2022.

Na karti možete uočiti savezne države koje su obojane svijetloplavom bojom, u njima je pobačaj zabranjen u svim fazama trudnoće. Savezna država Georgia je obojana tamnoplavom bojom jer je u njoj izglasan zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon što se čuju otkucaji srca, a savezna država Florida obojana je svijetloplavom bojom jer je u njoj zabranjen pobačaj nakon petnaestog tjedna trudnoće.

Savezne države koje su obojane žutom bojom još uvijek nisu uspjele potvrditi zakone kojima se pobačaj zabranjuje, te je zabrana pobačaja privremeno obustavljena. U saveznim državama obojanim sivom bojom još uvijek se vrše pobačaji prije kasne trudnoće. U studiji na portalu LifeSite News je objašnjeno do koje faze trudnoće je dopušten pobačaj u saveznim državama obojanim sivom bojom. Ideologija pobačaja ide toliko daleko da se u nekim saveznim državama pobačaj dopušta sve do rođenja djeteta, a dovoljno je kao objašnjenje za postupak navesti neki “zdravstveni razlog“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...