Subota, 20. travnja 2024.

Treba li Hrvatska usvojiti pronatalitetnu politiku kao Mađarska?

Prema statistici Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), stopa fertiliteta je 2020. u Mađarskoj iznosila 1,52. Ta je stopa preniska da bi se izbjeglo smanjenje mađarskog stanovništva, ali je u europskim okolnostima impresivna stopa. U 2010. se očekivalo da će žene u Mađarskoj imati samo 1,26 djece. Od 2020. niti jedna zemlja u Europi nije imala stopu plodnosti iznad 2,1, što je općeprihvaćeni statistički prag za zamjenu stanovništva.

Međutim, neke zemlje pokazuju obećavajući trend. Od svih europskih zemlji koje je pratila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, Mađarska je imala drugi najveći porast stope fertiliteta od 2010. do 2020. Njeno poboljšanje od dvadeset jedan posto nadmašila je samo Latvija (28%).

Teško je pronaći bilo koju drugu vladu u Europi – čak i u svijetu – koja je učinila više za poticanje rasta stanovništva od Mađarske. Bitna komponenta politike Fidesza, vladajuće stranke premijera Orbána, bila je reforma sustava kako bi došlo do porasta stanovništva. Ne samo da se povećao iznos sredstava dodijeljen obiteljima, već su uloženi ozbiljni napori da se srednjoj klasi daju poticaji za rađanje djece.

Mađarska vlada je 2016. kreirala inovativni stambeni program za mlade obitelji. Bračni parovi mogu se kvalificirati za kredit s niskim kamatama (oko 3%) do dvadeset pete godine života. Kandidati moraju ispunjavati određene kriterije u vezi sa svojim statusom u sustavu socijalnog osiguranja i ne smiju imati kazneni dosje. Nadalje, subvencija ima uvjet da primatelji subvencije vrate subvenciju, ako ne ispune obvezu da će imati onoliki broj djece koliko su se obvezali da će imati.

Mađarska će prema statističkom pokazateljima u budućnosti doživjeti nastavak rasta svoje stope plodnosti. Možda je mađarski model prilika i za Hrvatsku da usvoji neke reforme kako bi se zaustavilo izumiranje nacije?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...