Petak, 26. travnja 2024.

Znate li koja je država nedavno odbila priznati homoseksualni “brak“?

„Postoji stvarnost koja pokazuje da takav (homoseksualni) “brak“ nije ništa više od težnje i ne spada u kategoriju ljudskih ili temeljnih prava“, stoji u odluci Vrhovnog suda latinoameričke države Paname. Presuda je donesena 16. veljače, ali je objavljena 1. ožujka.

Zašto je slučaj priznavanja homoseksualnih brakova završilo na Vrhovnom sudu Paname? Zato što su homoseksualni parovi “vjenčani“ u drugim zemljama tražili pravno priznavanje svojih zajednica u Panami. Slučaj je završio na Vrhovnom sucu, a suci su u presudi istaknuli da „bez obzira koliko se promjena dogodi u stvarnosti“, homoseksualnom braku „nedostaje konvencionalno i ustavno priznanje“, izvijestio je Fox News World.

Vrhovni sud je svojom presudom potvrdio da obiteljski zakon Paname daje prioritet heteroseksualnim parovima, jer oni „imaju sposobnost stvoriti obitelj, čime daju kontinuitet ljudskoj vrsti, a time i društvu“. Sud se slučajem homoseksualnih brakova bavio od 2022., slušajući članove javnosti koji su govorili o tome zašto traže priznavanje homoseksualnih brakova, aktiviste za građanska prava i izaslanstvo Nacionalne vlade Paname.

Nova presuda dovodi u pitanje presudu Međuameričkog suda za ljudska prava iz 2018., koji je odredio da homoseksualni parovi imaju ista prava kao i heteroseksualni parovi, što se odnosilo na sve latinoameričke države – uključujući Panamu. U Srednjoj Americi za sada samo Kostarika priznaje homoseksualne brakove, a neki vjeruju da je Katoličke crkve u Panami zaslužna za ovu odluku Vrhovnog suda.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...