Utorak, 19. ožujka 2024.

Moramo moliti da se okonča progon kršćana u Indiji

Ovu godinu neće po dobru pamtiti kršćani u Indiji. Nekoliko tisuća kršćana, koji pripadaju plemenskoj zajednici Adivasi, iz indijske savezne države Chhattisgarh napustilo je svoje domove nakon niza nasilnih napada. Napadi su se dogodili u vremenu prije Božića, što nije bila slučajnost. Kršćani u Indiji su Novu godinu dočekali okupljeni na stadionima u strahu da će ih članovi ekstremističkih hinduističkih skupina ubiti.

Od 9. do 18. prosinca, dogodili su se diljem savezne države Chhattisgarhu brojni napadi na kršćane. Užasne snimke na internetu prikazuju scene nasilnog kaosa. Hinduističke bande uništavale su kipove Isusa i Marije, ostavljajući za sobom devastirane crkve. Prijetili su svima za koje se sumnjalo da su kršćani i tukli ih palicama, što je rezultiralo hospitalizacijom više od dvadeset ljudi s teškim ozljedama. Zapanjujuće, lokalni politički čelnik bio je jedan od petorice uhićenih zbog napada i nereda.

Policijsko izvješće otkriva da su od kršćana tražili da se odreknu svoje vjere i obrate na hinduizam ili ih očekuju užasne posljedice. Mnogi smatraju da u nekim indijskim saveznim državama dolazi do napada na kršćane zbog zakona protiv kršćana.

Savezna država Chhattisgarh ima zakon protiv prelaska hinduista na kršćanstvo, koji kažnjava obraćenike s čak tri godine zatvora. Jedanaest indijskih saveznih država ima slične zakone protiv prelaska hinduista na kršćanstvo. Zakoni ove vrste koriste se za suzbijanje misionarskog rada svećenika dok se zatvaraju oči pred radikalnim aktivnostima hinduističkih skupina.

Lokalne vlasti ne žele pružiti učinkovit odgovor. Prema Suman Mandavi i Outlook India „prošle godine dogodilo se najmanje pedeset devet incidenata (protiv kršćana), i niti jedan incident nije sankcioniran“. Policija ignorira pritužbe, stojeći po strani i gledajući kako se napada kršćane.

Zbog progona kršćana je nekoliko tisuća građana kampiralo ispred administrativnih ureda diljem Indije u znak protesta, a 19. veljače više od petnaest tisuća kršćana okupilo se kod dvorca Jantar Mantar u Jaipuru kako bi prosvjedovali protiv nasilja nad kršćanima. Njihov vapaj je jednostavan – vlasti moraju djelovati. Njihovi životi ovise o tome.

Svima je iz nemilih događaja jasno da su kršćani u Indiji i velikom dijelu Južne Azije ugrožena vjerska skupina. Mnogi se nadaju da će papa Franjo sljedeće godine posjetiti Indiju – jer ga je indijski premijer Modi pozvao 2021., i da će doprinijeti poboljšanju položaja indijskih kršćana.

Molimo se da indijski kršćani u miru proslave Uskrs.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...