Četvrtak, 25. travnja 2024.

Pogledajte trailer za dokumentarni film o životu arapskih kršćana za Uskrs

Novi dokumentarni film „Sveti oganj: Proslavite Uskrs u Jeruzalemu“ istražuje ceremoniju svetog ognja, koja se održava na Veliku subotu (prema julijanskom kalendaru), u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu. Jednom od najsvetijih mjesta za kršćane, koje je razdijeljeno između tri Crkve (katoličke, pravoslavne i armenske).

Ceremonija svetog ognja potaknula je redatelja filma Reubena Browninga da objavi dokumentarac baš u vremenu prije Uskrsa (1. travnja). Redatelj filma, Reuben Browning, ovako je opisao film: „Sveti grob sažima i prikazuje kršćanstvo u cijelosti kao nijedno drugo mjesto na zemlji. Boraviti u ovoj bazilici znači podsjetiti se da smo dio više od dvije tisuće godina povijesti i vjere koja se proteže cijelim svijetom. Ovaj nas film vodi na ceremoniju svetog ognja na Svetom grobu, upoznajući nas s lokalnim kršćanskim zajednicama koje tamo žive i djeluju“.

Što je ceremonija svetog ognja?

Prema tradiciji (i svjedočanstvima koja datiraju od ranog kršćanstva) na svaku Veliku subotu se odvija ceremonija svetog ognja. Patrijarh Jeruzalema ulazi na Veliku subotu unutar bazilike Svetog groba u grobnu kapelicu – mjesto zemaljskog počivališta Isusa Krista – s dvije neupaljene svijeće. Patrijarh zatim klekne ispred kamena na koji je Isus bio položen nakon svoje smrti i izgovara liturgijske molitve. Iz kamena po završetku liturgijskih molitava izbije svjetlo – plavičasto svjetlo – na koje patrijarh Jeruzalema pali svoje svijeće. Nakon izlaska iz grobne kapelice patrijarh podijeli svijetlo sa svima koji su u bazilici Svetog groba.

Trailer (Promotivni isječak)

Kratki dokumentarni film (traje svega pola sata) prikazuje kako arapski kršćani na Veliku subotu iščekuju uskrsnuće Isusa Krista u bazilici Svetog groba u Jeruzalemu. Mjesta od kuda je kršćanstvo došlo u sve krajeve svijeta.

Ovdje možete pogledati promotivni isječak.

 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...