Subota, 20. travnja 2024.

Zašto je Tucker Carlson napustio Fox News?

Konzervativna televizija Fox News i poznati novinar Tucker Carlson u ponedjeljak su se složili da se raziđu. Carlson je 21. travnja održao posljednju emisiju, i nije se nažalost stigao oprostio od svoje publike. Njegova emisija Tucker Carlson Tonight imala je prosječnu gledanost od 3.5 milijuna gledatelja.

Vijest dolazi nakon što je Fox News pristao na povijesnu nagodbu s Dominion Voting Systems oko izvještavanja konzervativnog medija o optužbama koje se odnose na izbornu prijevaru na predsjedničkim izborima 2020. Raskid između Tuckera Carlsona i Foxa Newsa uzburkao je politički medijski prostor. Mnogi pratitelji Foxa su svoje iznenađenje i nevjericu podijelili na društvenim mrežama, uglavnom se slažući da će ova vijest imati razoran utjecaj na Fox News.

Neki nagađaju da je Carlson dao otkaz na Fox News da bi mogao postati savjetnik nekom republikanskom kandidatu u utrci za predsjednika SAD-a 2024., a kao argument za to ističu njegov govor za pedesetu obljetnicu Heritage Foundation’s. U govoru je potvrdio ono što je već bilo poznato: stavovi konzervativaca i ljevičara po pitanju transrodnosti, LGBTIQ+ ideologije i pobačaja različiti su kao dobro i zlo. Iz govora se daje naslutiti Carlsonova želja za ulaskom u politiku.

Drugi nagađaju da je otišao zbog pritiska farmaceutskih kompanija. Robert F. Kennedy Jr. je u objavi na svom Twitter profilu napisao kako je Carlson otišao s Foxa „pet dana nakon što je prešao crvenu crtu priznajući da su TV mreže gurale smrtonosno i neučinkovito cjepivo kako bi zadovoljile svoje oglašivače – farmaceutske tvrtke“.

Tucker Carlson je u svojim emisijama redovno kritizirao velike farmaceutske kompanije, ali nikad tako direktno kao pred odlazak.

Posljedice odlaska

Odlazak Tuckera Carlsona predstavlja veliki gubitak za Fox News, jer je poznati novinar u svom talk showu govorio o nizu vrlo kontroverznih pitanja u rasponu od rata u Ukrajini do izborne prijevare, često zauzimajući ispravan stav za razliku od mnogih drugih mainstream republikanskih novinara.

Možda su političke strukture pritisnule Fox News na otpuštanje Tuckera Carlsona? Takva teza nije nemoguća, niti spada u teoriju zavjere. Radikalna ljevičarka Alexandria Ocasio-Cortez u intervjuu za MSNBC-jevu emisiju Inside rekla je voditeljici Jen Psaki, bivšoj glasnogovornici Bijele kuće, da Carlson treba odgovarati zbog navodnog “poticanja na nasilje“.

„Vjerujem da kada je u pitanju televizijsko emitiranje, kao što čini Fox News, ono podliježe saveznom zakonu, saveznoj regulativi u smislu onoga što je dopušteno u eteru, a što nije”, rekla je Cortez, zastupnica u Kongresu. Prema zastupnici ono što Tucker Carlson radi zapravo predstavlja „poticanje na nasilje. Vrlo jasno poticanje na nasilje. I to je linija s kojom se moramo biti spremni boriti”.

U međuvremenu, Carlson nije jedini voditelj koji je napustio Fox News. U četvrtak je ovu televizijsku kuću napustio komentator i bivši agent tajne službe Dan Bognino. Ostaje nam za vidjeti štu u planu sada ima Tucker Carlson. Hoće li ući u političku arenu, ili će se možda pridružiti ekipi na The Daily Wire, ili će započeti nešto treće?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...