Petak, 03. svibnja 2024.

Tradicionalni katolik riskirao život pokušavajući zaustaviti izbjeglicu da izbode djecu u Annecyju

Nakon što je sirijski izbjeglica na igralište u gradu Annecyju ranio šest osoba, Francuska je bila u šoku. Ali još bi više osoba bilo ozlijeđeno, pa čak i ubijeno, da se Henri d’Anselme, tradicionalni katolik, nije suočio s napadačem, koji je želio ubiti malu djecu. Udarao ga je ruksakom, sukobio se s njim oči u oči i natjerao ga da napusti igralište. Unio je tračak nade u strašnu priču o kojoj se ovih dana priča u mainstream medijima i na društvenim mrežama.

U vrijeme pisanja ovog osvrta, čak pet žrtava kojima je bila potrebna bolnička njega sada su izvan životne opasnosti i oporavljaju se. Žrtve su bile ono o čemu je Henri d’Anselme razmišljao kada su ga francuski mediji zasipali pitanjima. Na svom Instagram profilu napisao je: „Hvala svima Vama na porukama podrške! Posebno mislim na žrtve i njihove roditelje. Nadam se da će prebroditi ovo“.

Mediji su počeli pisati o Henriju d’Anselmeu, tvrdeći da se radi o prvostupniku filozofije i studentu međunarodnog menadžmenta koji trenutačno obilazi francuske katedrale pješačeći u devetomjesečnom pokušaju da otkrije više od sto sedamdeset remek-djela vjerske arhitekture koji su plodovi stoljeća katoličke vjera u Francuskoj.

Njegova galantna figura bila je suprotna figuri sirijskog izbjeglice, orijentalnog kršćanina kojeg se čulo kako uzvikuje „U ime Isusa Krista“ tijekom napada. „Duboko je protukršćanski napadati nevine i nenaoružane ljude, a napose djecu. Ne razumijem kako netko može tvrditi da je kršćanin i na takav način napadati djecu”, reagirao je d’Anselme.

Jedan svjedok istaknuo da je napadač, koji je prije osam mjeseci nakon razvoda ostavio suprugu i trogodišnje dijete u Švedskoj, pričao o supruzi i kćeri dok je nožem luđački napadao djecu na igralištu. Napadač od uhićenja odbija razgovarati s policijom moleći: „Ubijte me, ubijte me…”.

D’Anselmo je priznao da se bojao, pogotovo kada ga je napadač pokušao ubosti nožem, ali je dodao da je uspio izbjeći udarac. „Da, bojao sam se za svoj život, ali više sam se bojao za tuđe živote, nisam želio da on još nekoga povrijedi”, rekao je. Uz to je dodao da se i dalje neprestano moli, posebno za žrtve.

Šok za francuske mainstream medije bila je činjenica da je Henri d’Anselme više puta spomenuo u intervjuima da se moli za žrtve. Henri dolazi iz tradicionalne katoličke obitelji i od djetinjstva je povezan s Katoličkom crkvom. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pohvalio je herojski čin Henrija d’Anselmea i susreo se s njime u petak poslijepodne u Annecyju. Mladi Francuz zamolio je Macrona da bude pozvan na otvaranje pariške katedrale Notre Dame. Nadamo se da će se obnova pariške katedrale dovršiti sljedeće godine, prema procjenama stručnjaka, i da će Henri biti pozvan.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...