Četvrtak, 28. rujna 2023.

„Nefarious“: Novi vjerski film koji suočava čovječanstvo s istinom

Nedavno je u SAD-u izašao film „Nefarious“, koji je, pogađate, podijelio javnost. Iako su poznati “filmski kritičari“ dali vrlo negativne komentare o ovom filmu, zanimanje javnosti za ovaj film nije se smanjilo. Naprotiv, film je i dalje među najtraženijima i najpopularnijima na IMDB-ju, a radnja filma temelji se na knjizi „Nefarious Plot“ autora bestselera New York Timesa Stevea Deacea.

Prije govora o sadržaju, potrebno je reći da su redatelji filma – Cary Solomon i Chuck Konzel – suočili javnost s nečim do sada neviđenim na filmskom platnu i pazili su pri tome na svaki detalj. Samo ime filma puno govori, jer riječ „nefarious“, koja bi se s engleskog jezika prevela kao opak ili zao, predstavlja ime demona. Upućuje gledatelja na radnju u kojoj svaka riječ, i na temelju riječi formirana rečenica, ima težinu. Suočava čovjeka s istinom.

Kakvom istinom? Naime, istinom da je čovjek zaboravio Boga, i da se naše judeo-kršćansko društvo ne nalazi u kulturnom ratu nego u duhovnom boju. Radnja filma to vrlo eksplicitno pokazuje prikazom borbe za smrt i život.

Dolazak dr. Jamesa Martina, glumi ga Jordan Belfi, u zatvor, u Oklahomi, radi procjene psihičkog stanja, ili bolje rečeno duševnog stanja, Edwarda Waynea Bradyja, glumi ga Sean Patrick Flanery, predstavlja trenutak u kojem se čovjek postavlja gospodarom nad životom i smrti. Obitelji žrtava vjeruju da će pravda, nakon što je serijski ubojica proveo jedanaest godina u zatvoru, biti zadovoljena ako Edward bude ubijen. Ali prije nego se “pravda“ može izvršiti i “zadovoljiti“, profesionalni psihijatar, dr. Martin, mora u nekoliko sati razgovora potvrditi da je osuđeni ubojica, zapravo, zdrav – korak koji se pokazao teškim za dovršiti.

Upravitelj zatvora, Tom Moss, na samom početku filma upozorava dr. Martina da je ubojica “vrsni manipulator“. Upozorava ga, kao što vjerske institucije upozoravaju na grijeh, da se ne igra s njime i ne ulazi u igru, jer će izgubiti. I doista, psihijatar prije dr. Martina, koji je trebao procijeniti Bradyjevu uračunljivost, oduzeo si je život. Prikaz psihijatara kao ateista prisjeća gledatelje na sukob između razuma i vjere. Pokazuje da današnji čovjek u svojoj učenosti ne dopušta emocijama i srcu da tragaju za nečim višim, za nužnim bićem.

Ali dr. James Martin nikada nije susreo nekoga poput Edwarda Waynea Bradyja, ubojice koji je odabrao za način izvršenja smrtne kazne električnu stolicu i koji tvrdi da se ne boji smrti. Zapravo, nije mu jasno je li osoba s kojom razgovara uopće Edward, i zatvorenik mu potvrđuje da ne razgovara s čovjekom nego s demonom Nefariousom.

Toga postaje svjestan i psihijatar kako razgovor odmiče, ali i dalje ne vjeruje onome što čuje. Naime, demon koji je opsjednuo Edwarda tvrdi da će dr. Martin izvršiti tri ubojstva prije nego završi dan. I gledatelje ta misao, uključujući mene, drži napetima kroz cijeli film. Hoće li se to stvarno dogoditi? Pitanje postaje odgovoreno tek na kraju filma.

Nadalje, razgovor između Edwarda i dr. Martina traje oko sat vremena i odvija se u jednoj prostoriji. Redatelji filma potrudili su se da prikažu u što kraćem vremenu stvarnost Boga, demona, raja, pakla, slobodne volje i načina na koji demoni manipuliraju čovječanstvom radi ostvarenja primarne svrhe: uništenja stvorenja stvorenih na Božju sliku.

Demon poručuje psihijatru da demoni ne moraju niti stvarati razdor među ljudima, jer postoji nepovjerenje među ljudima, točnije postoji nedostatak transparentnosti. U nedostatku transparentnosti pojavljuje se nedostatak slobode, a sav govor o slobodi i poštivanju ljudskih prava u srednjostrujaškim medijima pokazuje se kao lažan. Sloboda može postojati ako postoji moral, a preduvjet za moral je vjera. Bez ovog redoslijeda nemoguće je održati društvo, pa bilo i građansko. Pokazatelj za to je današnje izobličenje vrijednosti.

I demon se ruga dr. Martinu i njegovoj tvrdnji, koju sam filozofski preformulirao, da živimo u najboljem od svih mogućih svjetova. Demon mu navodi uznemirujuće podatke. Tvrdi da danas ima više robova, čak četrdeset milijuna, nego što ih je bilo u Rimskom Carstvu, a polovica robova prisiljena je da se bavi prostitucijom. Stupanj pismenosti, za koji mnoge tvrde da je dosegao vrhunac u 21. stoljeću, prema riječima demona, u SAD-u nikad nije bio lošiji. Športaši zarađuju milijune dolara godišnje i pri tome poručuju da se bore protiv rasizma, a nose odjeću i tenisice koje su nastale od robovskog rada.

Sve čemu svjedočimo u svijetu događa se zato što čovjek kao biće ima pravo na samoodređenje, jer nam je Bog dao volju i s njom njezine vlastite želje, zapravo nam je dao pravo da budemo slobodni. Razlika između demona i čovjeka je u tome da čovjek želi slaviti Boga dok demon to u potpunosti odbija, i o tome demon (Nefarious) više puta govori. Primijetit ćete, ako budete gledali film, da glumac (demon) izobliči lice svaki put kada spomene stolara – Isusa Krista.

Konačno. Jesu li se riječi demona o tri ubojstva koja će počiniti dr. Martin ispunile? Reći ću ovako, tri ubojstva pokazuju tri načina na koji čovjek izdaje Boga. Pisac Deacau je pri pisanju ovog dijela knjige zasigurno imao pred očima Petrovo zatajenje Isusa. Odbijanje da čovjek prizna da je nešto ubojstvo ne znači da se ubojstvo nije dogodilo, a mi za to možemo koristiti izraze kao “reproduktivna sloboda“, “usmrćivanje na zahtjev“, harakiri ili seppuku itd.

Film šalje poruku gledateljima da živimo u vremenu Bogozaborava, vremenu kada se sve svodi na materiju, samovolju i koristoljublje, ali isto tako šalje poruku da se u ovom vremenu čovjek može uzdići ako ima poniznosti da prizna svoje ograničenosti. I iz tog razloga Vam preporučujem da pogledate ovaj film.

Promidžbeni isječak (trailer) filma možete pogledati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...