Subota, 27. travnja 2024.

„Nefarious“: Novi vjerski film koji suočava čovječanstvo s istinom

Nedavno je u SAD-u izašao film „Nefarious“, koji je, pogađate, podijelio javnost. Iako su poznati “filmski kritičari“ dali vrlo negativne komentare o ovom filmu, zanimanje javnosti za ovaj film nije se smanjilo. Naprotiv, film je i dalje među najtraženijima i najpopularnijima na IMDB-ju, a radnja filma temelji se na knjizi „Nefarious Plot“ autora bestselera New York Timesa Stevea Deacea.

Prije govora o sadržaju, potrebno je reći da su redatelji filma – Cary Solomon i Chuck Konzel – suočili javnost s nečim do sada neviđenim na filmskom platnu i pazili su pri tome na svaki detalj. Samo ime filma puno govori, jer riječ „nefarious“, koja bi se s engleskog jezika prevela kao opak ili zao, predstavlja ime demona. Upućuje gledatelja na radnju u kojoj svaka riječ, i na temelju riječi formirana rečenica, ima težinu. Suočava čovjeka s istinom.

Kakvom istinom? Naime, istinom o zaboravu Boga, tijekom kojeg se ne događa kulturni rat nego duhovni boj za našu judeo-kršćansku kulturu. Radnja filma to vrlo eksplicitno pokazuje prikazom borbe za smrt i život.

Dolazak dr. Jamesa Martina, glumi ga Jordan Belfi, u zatvor, u Oklahomi, radi procjene psihičkog stanja, ili bolje rečeno duševnog stanja, Edwarda Waynea Bradyja, glumi ga Sean Patrick Flanery, predstavlja trenutak u kojem se čovjek postavlja gospodarom nad životom i smrti. Obitelji žrtava vjeruju da će pravda, nakon što je serijski ubojica proveo jedanaest godina u zatvoru, biti zadovoljena ako Edward bude ubijen. Ali prije nego se “pravda“ može izvršiti i “zadovoljiti“, profesionalni psihijatar, dr. Martin, mora u nekoliko sati razgovora potvrditi je li osuđeni ubojica, zapravo, zdrav – korak koji se pokazao teškim za dovršiti.

Upravitelj zatvora, Tom Moss, na samom početku filma upozorava dr. Martina na manipulacije ubojice. Upozorava ga, kao što vjerske institucije upozoravaju na grijeh, da se ne igra s njime i ne ulazi u igru, jer će izgubiti. I doista, psihijatar prije dr. Martina, koji je trebao procijeniti Bradyjevu uračunljivost, oduzeo si je život. Prikaz psihijatara kao ateista prisjeća gledatelje na sukob između razuma i vjere. Pokazuje zatvorenost učenog čovjeka. Odbija se okrenuti prema nečemu višem, prema nužnom biću.

Ali dr. James Martin nikada nije susreo nekoga poput Edwarda Waynea Bradyja, ubojice koji je odabrao za način izvršenja smrtne kazne električnu stolicu, koji više puta izjavljuje kako se ne boji smrti. Zapravo, nije mu jasno je li osoba s kojom razgovara uopće Edward, i zatvorenik mu potvrđuje da ne razgovara s čovjekom nego s demonom Nefariousom.

Toga postaje svjestan i psihijatar kako razgovor odmiče, ali i dalje ne vjeruje onome što čuje. Naime, demon koji je opsjednuo Edwarda tvrdi da će dr. Martin izvršiti tri ubojstva prije nego završi dan. I gledatelje ta misao, uključujući mene, drži napetima kroz cijeli film. Hoće li se to stvarno dogoditi? Pitanje postaje odgovoreno tek na kraju filma.

Nadalje, razgovor između Edwarda i dr. Martina traje oko sat vremena i odvija se u jednoj prostoriji. Redatelji filma potrudili su se da prikažu u što kraćem vremenu stvarnost Boga, demona, raja, pakla, slobodne volje i načina na koji demoni manipuliraju čovječanstvom radi ostvarenja primarne svrhe: uništenja stvorenja stvorenih na Božju sliku.

Demon poručuje psihijatru da demoni ne moraju niti stvarati razdor među ljudima, jer postoji nepovjerenje među ljudima, točnije postoji nedostatak transparentnosti. U nedostatku transparentnosti pojavljuje se nedostatak slobode, a sav govor o slobodi i poštivanju ljudskih prava u srednjostrujaškim medijima pokazuje se kao lažan. Sloboda može postojati ako postoji moral, a preduvjet za moral je vjera. Bez ovog redoslijeda nemoguće je održati društvo, pa bilo i građansko. Pokazatelj za to je današnje izobličenje vrijednosti.

I demon se ruga dr. Martinu i njegovoj tvrdnji, koju sam filozofski preformulirao, da živimo u najboljem od svih mogućih svjetova. Demon mu navodi uznemirujuće podatke. Tvrdi sljedeće: danas ima više robova, čak četrdeset milijuna, nego što ih je bilo u Rimskom Carstvu, a polovica robova prisiljena je na prostituciju. Stupanj pismenosti, prema riječima demona, u SAD-u nikad nije bio lošiji. Športaši zarađuju milijune dolara godišnje i bore se protiv rasizma, a nose odjeću i tenisice koje su nastale od robovskog rada.

Sve čemu svjedočimo u svijetu događa se zato što čovjek kao biće ima pravo na samoodređenje, a pritom smo nesvjesni svoje slobode. Razlika između demona i čovjeka je u nastojanju čovjeka da slavi Boga dok demon to u potpunosti odbija, i o tome demon (Nefarious) više puta govori. Primijetit ćete, ako budete gledali film, izobličenje lice glumca (demona) svaki put kada spomene stolara – Isusa Krista.

Konačno. Jesu li se riječi demona o tri ubojstva koja će počiniti dr. Martin ispunile? Reći ću ovako, tri ubojstva pokazuju tri načina na koji čovjek izdaje Boga. Pisac Deacau je pri pisanju ovog dijela knjige zasigurno imao pred očima Petrovo zatajenje Isusa. Odbijanje čovjek da je nešto ubojstvo ne znači odsudnost čina oduzimanja života, a mi za to možemo koristiti izraze kao “reproduktivna sloboda“, “usmrćivanje na zahtjev“, harakiri ili seppuku itd.

Film šalje poruku gledateljima o životu u vremenu Bogozaborava, vremenu kada se sve svodi na materiju, samovolju i koristoljublje, ali isto tako šalje poruku o uzdizanju čovjeka, samo, i samo ako, ima poniznosti da prizna svoje ograničenosti. Iz tog razloga Vam preporučujem da pogledate ovaj film.

Promidžbeni isječak (trailer) filma možete pogledati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...