Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Nenad Bakić: Vrtići se grade, a uskoro će biti višak mjesta u vrtićima

Nedavno se Nenad Bakić, poznati hrvatski matematičar i poduzetnik, objavom na svom Facebook profilu osvrnuo na demografsku katastrofu koja je zahvatila Hrvatsku.

Objavu Nenada Bakića prenosimo u cijelosti:

„Pad broja rođenih je brži nego ikada. Prema zadnjim podacima, u srpnju i kolovozu je rođeno 16% manje djece nego prije pet godina. Međutim, u našim medijima nema baš ničega za zadnje tri mjesečne objave DZS. Nije tema, iako je najvažnija društvena tema. Bilo je samo malo zdvajanja nad ‘brojem prvašića’, što je bacanje prašine u oči jer je to stanje u retrovizoru od prije 7 godina. Prava katastrofa se događa sada, od ožujka 2022. (začeća od lipnja 2021.). (Mislim da je glavni razlog zastrašivanje tijekom 2 godine jer je ono u Hrvatskoj možda bilo i najintenzivnije na svijetu jer su kod nas koronaši jedino izgubili, pa su pokušavali vratiti prevlast). Ne znam jeste li svjesni koje su implikacije svega toga“.

U drugoj objavi na Facebooku, nadovezujući se na prvu, N. Bakić prognozira da će „uskoro biti višak mjesta u vrtićima“.

Tomislava Tomaševića, s druge strane, ne brine smanjenje broja živorođene djece u Zagrebu dok gradi vrtiće, jer da prati demografske podatke vidio bi velike promjene u broju živorođene djece. U razdoblju od 2019. do 2020. pao je broj živorođene djece za 2.4% (s 8062 na 7865) u Zagrebu, a to se nastavilo i u razdoblju od 2021. do 2022. daljnjim padom živorođene djece (s 8030 živorođene djece na 7456) prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Za koga Tomašević namjerava graditi nove vrtiće?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...