Srijeda, 01. svibnja 2024.

Presuda J. Petersonu pokazuje stupidnost kulture otkazivanja

Žalbeni sud Ontarija donio je krajem prošlog tjedna odluku kojom prisiljava Jordana B. Petersona da izabere hoće li pohađati preodgojni program i time zadržati dozvolu za rad i nastaviti sveučilišnu karijeru ili će zadržati svoje dostojanstvo i otići iz profesije.

Kako je uopće došlo do ovoga?

Saga je započela u studenom 2022., kada je College of Psychologists of Ontario odgovorio na pritužbe o političkim stavovima koje je Peterson izrazio na društvenim mrežama.

Među Petersonovim prijavljenim misaonim zločinima bili su stavovi koji su, navodno, izvan domene njegove stručnosti: iznosio je u podcastu Joeu Roganu stav o COVID-19 cjepivima; podsjećao one koji vjeruju da je svijet prenaseljen na slobodu odlaska, zatim je više puta povrijedio osjećaje kanadskog premijera Justina Trudeaua na društvenoj mreži „X“, iznio je i svoje stajalište o pretilosti – smatra da pretili modeli na naslovnici „Sports Illustrateda“ nisu lijepi i „nitko to ne može promijeniti“…

Nijednu od ovih pritužbi na Jordana Petersona nisu podnijeli primatelji njegovih profesionalnih usluga. Podnijeli su ih pojedinci na javno dostupnoj mrežnoj stranici College of Psychologist of Ontario, i, naravno, uglavnom su to bili lijevi aktivisti izvan Kanade.

Nakon što je College of Psychologist of Ontario ustvrdio da su Petersonova stajališta nedolična profesiji, zahtijevali su od njega „pohađanje obaveznog preodgojnog programa, neodređenog trajanja, o vlastitom trošku“. Peterson je zatim tužio organizaciju psihologa u Ontariju u nastojanju da izbjegne preodgojnu formaciju, tvrdeći da organizacija nema ovlasti nad njegovim promišljanjima.

Slučaj je završio na sudu.

Njegov odvjetnički tim tvrdio je da su povrijeđene njegove temeljne slobode zajamčene Kanadskom poveljom o pravima i slobodama – posebno odjeljak 2 kojim se štiti sloboda „misli, uvjerenja, mišljenja i izražavanja“. Međutim, u kolovozu prošle godine sud je presudio protiv njega.

Peterson se žalio na odluku sudu, ali je prošlog tjedna sud odbio žalbu. Sud nije obrazložio svoju odluku.

„Mogu se pokoriti… priznati grijehe svojih liberalnih/konzervativnih ili čak judeo-kršćanskih političkih, filozofskih i teoloških opredjeljenja, pokajati se i ušutkati sebe – ili čak postati stjegonoša lažno-suosjećajnog woke cilja, barem javno. Alternativno, mogu odbiti poslušnost svojim nesuđenim gospodarstvima, gubeći svoje pravo na praksu ili čak pravo da se nazivam psihologom“, rekao je Peterson.

U međuvremenu, sa stupidnošću woke ideologije i kulture otkazivanja upoznato je sve više ljudi, koji se sve glasnije protive ovim radikalnim lijevim ideologijama.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...