Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Presuda Tomaševiću o zastavama Hoda za život stiže uskoro

U ponedjeljak, 15. siječnja 2024., na Županijskom sudu u Zagrebu održana je i zaključena glavna rasprava u postupku koji se vodi povodom udružene tužbe organizatora Hoda za život, udruga Vigilare i U ime obitelji, protiv Grada Zagreba za zaštitu od diskriminacije.

Svjedočili su dr. sc. Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji i Nikola Samodol, direktor firme Pismorad.

Organizatori Hoda za život bili su šokirani kada im je u svibnju 2022. gradonačelnik Tomašević uskratio postavljanje zastava na gradske jarbole, iako su sredinom travnja gradske institucije dozvolile postavljanje zastava na određenim lokacijama u Gradu Zagrebu. I sam gradonačelnik Tomašević oglasio se u svibnju 2022. na društvenoj mreži Facebook napomenuvši da ne može biti pokrovitelj Hoda za život, jer je takva manifestacija suprotna njegovim političkim uvjerenjima.

Tim je presedanom gradonačelnik Hod za život stavio u nepovoljniji položaj u odnosu na druge manifestacije. U lipnju iste godine održana je Parada ponosa u organizaciji Zagreb Pride-a čije su se zastave slobodno vijorile na gradskim jarbolima.

Gradonačelnik je kao modernistički Poncije Pilat svoj potez uskrate postavljanja zastava nastojao opravdati tvrdnjama da ga je Hod za život tražio pokroviteljstvo koje je on zbog svojih uvjerenja i predizbornih obećanja nije mogao prihvatiti, što je Hod za život odlučno opovrgnuo.

Naime, prema gradskim propisima, isticanje zastava na gradskim jarbolima i davanje pokroviteljstva dvije su različite stvari, a Hod za život tražio je odobrenje jedino za korištenje javnih površina i podizanje zastava.

Tomašević je svojim diskriminacijskim potezom iz 2022., što je ponovio i 2023., odlučio svoju zeleno-lijevu ideologiju uzeti kao argument odluke uskraćivanja zastava manifestaciji Hod za život, što je protivno načinu postupanja u demokratskim društvima. Odluka gradonačelnika je podupiratelja Hoda za život pretvorila u građane drugog reda, jer nemaju prava kao što ih imaju organizatori drugih manifestacija.

Objava presude očekuje se krajem siječnja 2024.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...