Petak, 19. travnja 2024.

Podnio je mučeništvo uz riječi: „Neka živi Krist Kralj!“

Papa Ivan Pavao II., 11. ožujka 2001., blaženim je proglasio o. Ivana Mariju od Križa Mendeza, SCJ, prvog dehonijanskog blaženika. Blaženim je proglašen zajedno s još 232 Španjolca kojima je tijekom Građanskog rata u Španjolskoj u razdoblju od 1936. do 1939. oduzet život samo zato što su vjerovali u Boga.

Ovaj blaženik bio je istinski zagovornik Euharistije, marijanske pobožnosti, neprijatelj grijeha, osobito psovke i dobar propovjednik te katehet.

Godina 1936. je bila godina nasilja i smrti u Španjolskoj. Bjesnio je građanski rat. Želeći ga poštedjeti daljih napora s obzirom na zdravstveno stanje, poglavari su odlučili dati mu priliku za odmor i nešto mirniji život šaljući ga na službu u svetište Garaballa.

No ovdje ga zatiče španjolski građanski rat. Tek što je stigao, Republikanski vojnici zapališe glavnu crkvu u gradu. Na njegove prigovore radi ovog zločina i profanacije svetog mjesta odgovoriše tako što ga uhitiše i strpaše u zatvor s drugim svećenicima i časnim sestrama.

Ondje ga prozvaše “kaputić”, zbog pohabanog odijela koje imaše na sebi i ‘pater Juanito’ zbog njegove spremnosti da uvijek razgovara sa svima i dadne koju utješnu riječ.

Dok se pripremao za mučeničku smrt piše: „Nalazim se u zatvoru već više od tri tjedna jer sam se usprotivio pljački i uništavanju crkvenog dobra i svetogrđu. Neka bude blagoslovljen Bog! Neka se vrši po čitavom svijetu Njegova volja! Osjećam se sretnim što mogu barem malo trpjeti za Njega, koji je toliko trpio za nas, za mene grešnika“.

Svoju mučeničku smrt podnio je 23. kolovoza klicajući: „Viva Cristo Rey!“ („Neka živi Krist Kralj!“)

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...