Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Znate li koji je prvi korejski katolički svećenik i mučenik?

Sveti Andrija Kim Taegon rođen je 21. kolovoza 1821. godine, kao korejski plemić, a umro je mučeničkom smrću 16. rujna 1846. godine. Kršten je u 15. godini života. Želio je postati svećenik. Kako bi postao svećenik, morao je putovati 1 300 milja daleko do najbližeg sjemeništa u Macaou. Tijekom vladanja dinastije Joseon izbio je u Koreji okrutni progon kršćana. Zato su katolici svoju vjeru morali skrivati.

Andrijini su roditelji bili iz redova korejskog plemstva, a bili su obraćenici na katoličku vjeru, te su postali gorljivi katolici. Službena religija u Koreji bila je kineski konfucijanizam. Pripadnici te religije progonili su kršćane. Tako su Andrijinog oca zbog katoličke vjere ubili domaći konfucijevci. Mnogi su bili ubijeni zbog svoje vjere. Jedan od više tisuća progonjenih kršćana bio je i Andrija Taegon. I on je mučen u Seulu, a onda mu je odrubljena glava. Bilo je to 1846. godine, a imao je tek 25 godina. On je prvi korejski katolički svećenik.

Andrija je i prvi katolički svećenik koji je u Koreji umro za vjeru, te je tako postao predvodnik korejskih mučenika. Korejska Crkva je jedinstvena jer su je u potpunosti osnovali laici. Katolička se crkva pojavila u Koreji na početku 17. stoljeća. Prvi misionari su došli u Koreju polovicom osamnaestoga stoljeća. Bili su iznenađeni kad su se tamo susreli s kršćanima.

Ova nova Crkva, tako mlada ali ipak tako snažna u vjeri, izdržala je valove progona. Zato se korejski katolici mogu pohvaliti kako su za manje od jednog stoljeća iznjedrili 10 000 mučenika. Smrt tih mučenika postala je kvasac Crkve i povela današnji procvat Crkve u Koreji. Progoni kršćana i dalje traju u sjevernoj Koreji. I danas besmrtni duh onih starih mučenika podržava progonjene kršćane Crkve na sjeveru ove podijeljene zemlje.

Andrija Kim Taegon je 1925. godine proglašen blaženim, a papa Ivan Pavao II. ga je proglasio svecem 6. svibnja 1984. godine. S njim zajedno je papa poglasio svetim još 102 korejska mučenika.

Sveti Andrija Kim Taegon je zaštitnik korejskih svećenika. O Bože, ti si stvorio sve narode i ti si njihov spas. U zemlji Koreji tvoj poziv na katoličku vjeru stvorio je pristaše čiji rast ti njeguješ krvlju Andrije, Pavla i drugih korejskih mučenika. Njihovo mučeništvo i zagovor i nas snaži kako bismo i mi ostali vjerni Tvojim zapovijedima sve do smrti.

Katolička crkva je u Koreju došla u prvom redu po laicima vjernicima, koji su kao kršćani dolazili iz Kine. Početak Crkve u Koreji nije vezan za djelovanje inozemnih misionara u toj zemlji. Godina osnutka korejske Katoličke crkve je 1784. godina, kad je u Pekingu kršten Korejac Ri Sung-Hun. Po povratku u Koreju on je počeo poučavati katekumene i krstiti ih. Ti prvi korejski katolici nisu imali svećenika.

Sami laici su se organizirali u pseudohijerarhiju te su prvih godina sami vršili neke svećeničke dužnosti. Godine 1831. osnovao je papa Grgur XVI. Korejski apostolski vikarijat i povjerio ga Pariškim misionarima Missions Etrangeres de Paris (MEP). Ubrzo su uslijedili teški progoni katolika u Koreji. Prvi progon od 1801. do 1813. godine, drugi 1827., treći od 1838. do 1846. i četvrti od 1866. do 1869. godine. Ti progoni nisu mogli spriječiti napredak mlade Crkve te je broj katolika stalno rastao.

Progoni su prestali kad je 1882. godine Koreja sklopila ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama. Progon se katolika nastavio u vrijeme japanske okupacije Koreje u vremenu od 1910. do 1945. godine. Katolička hijerarhija se počela razvijati od 1911. godine kad je osnovan Apostolski vikarijat Seul i Taiku.

Kad je 1953. godine voljom velikih sila Koreja podijeljena na Sjevernu (komunističku) i Južnu Koreju, katolici su u Sjevernoj Koreji živjele pod teškim pritiskom, dok se broj katolika u južnoj Koreji povećavao iz godine u godinu. Tako je u sjevernoj Koreji ostalo 10 000 katolika, dok u južnoj Koreji ima oko tri i pol milijuna katolika, koji žive u 14 biskupija. Od 21 biskupa, samo su još dvojica stranci. Broj protestantskih kršćana iznosi oko 14,5 milijuna pa tako kršćani čine najveću religioznu zajednicu u zemlji.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...