Petak, 19. travnja 2024.

Blažena Djevica Marija od Krunice

Blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice spomen je na pobjedu kršćanske vojske nad Turcima 7. listopada 1571. godine kod Lepanta. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa sv. Pio V. Nakon drugih pobjeda nad Turcima, koje su također izvojevane uz zagovor Majke Božje, papa Pio V. je 7. listopada proglasio blagdanom Gospe od pobjede. Papa Grgur XIII. mijenja 1573. ime tog spomendana u blagdan svete Krunice, a papa Pavao VI. naziva ga 1969. blagdanom Gospe od Krunice. U hrvatskim krajevima zovu ga i blagdanom Kraljice svete Krunice te blagdanom Gospe od svetog Ružarija ili Gospe Ružarice.

Istraživanja otkrivaju da zasluge za nastanak krunice idu kartuzijanskom prioru Adolfu von Essenu. Prema predaji, prior je u samostan primio mladića po imenu Dominik koji se nikako nije uspio sabrati u molitvi. Kada se požalio prioru, on mu je otkrio molitvu koja se zove krunica. Većoj Dominikovoj sabranosti u molitvi pomogla je i podjela Isusova života u 50 rečenica uz 50 Zdravomarija. Sve je to zapisao na komad papira i ubrzo osjetio vidan pomak u razmatranju. Novi način molitve Dominik je otkrio svom prioru, a ovaj je zatražio prijepis. Zbog velike potražnje za tom molitvom, Dominik je načinio malu promjenu – proširio je Isusov život na 150 Zdravomarija.

Krunica je mnogima najdraža molitva. Divna u svojoj jed­nostavnosti. Da molitva ne bude šablonska, počela su se razmatrati otajstva Isusova i Marijina života. Tradicionalna su otajstva: radosna, žalosna i slavna, a papa Ivan Pavao II. je dodao i otajstva svjetla, kako bi se Gospodinov život vidio i u njegovu djelovanju. Krunica je jedno od najmoćnijih sredstva koje vjernik ima u svojim rukama da isporsi brojne milosti za sebe i potrebe drugih.

Krunicu u današnjem obliku, s 15 otajstava, složili su članovi kruničarske bratovštine iz južne Njemačke. Tekst krunice prvi put je tiskan 1481. u Ulmu. Kao zanimljivost ističemo da je prva crkva izgrađena nakon Drugoga svjetskoga rata u gradu Zagrebu bila crkva Blažene Djevice Marije od Krunice. Krunicom je bio obilježen i naš Domovinski rat.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...