Utorak, 19. ožujka 2024.

Sv. Andrija Apostol

Sveti Andrija je prvi od apostola koji je pošao za Isusom, prvi koji je zagrlio onog kojega su svi očekivali, zato je i nazvan „Andrija Prvopozvani“. Rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Andrija, kao i brat mu Šimun Petar, bili su ribari na Genezaretskom jezeru, a živjeli su u Kafarnaumu. Bili su učenici Ivana Krstitelja koji je propovijedao skori dolazak Mesije.  Dok su Andrija i njegov brat Petar lovili ribu na Genezaretskom jezeru, obalom Genezaretskog jezera prolazio je Isus. I vidjevši dvojcu braće, Andriju i Petra, reče im: „Pođite za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi“. Te riječi su bile dovoljne da braća ostave sve i pođu za Isusom. Od tada je život svetoga Andrije bio povezan uz život Isusov. Andrija je uz Isusa sve više dozrijevao za ribara ljudi. Za njega je bila posebno velika radost što ga je Isus uključio među svoje apostole i s posebnim  žarom je radio za Kraljevstvo Božje.

Novi zavjet ga spominje na više mjesta: kod umnažanja kruhova i kad su stranci u Jeruzalemu željeli vidjeti Isusa. Nakon Isusova uzašašća Sveto pismo više ne spominje Andriju, ali ga zato spominju apokrifni spisi. Otac crkvene povijesti Euzebije navodi da je Andrija propovijedao evanđelje među Skitima u današnjoj južnoj Rusiji. Spominju se i druga mjesta Andrijinog djelovanja; Bitinija u Maloj Aziji, Ukrajina, Bugarska, Albanija i Grčka u kojoj je podnio mučeništvo za vrijeme cara Nerona. Raspet je u Patrasu godine 60. na  na kosom, takozvanom „Andrijinom križu”. Po njegovoj želji razapeli su ga naglavačke, jer se smatrao nevrijednim da umre poput Isusa. Njegove relikvije prenesene su 356. godine u Carigrad, a 1208. godine u Amalfi, južno od Napulja. Glava sv. Andrije 1462. godine donesena je u Rim. Papa Pavao VI. tu je dragocjenu relikviju vratio u Grčku 1964. godine.

Ikonografi sv. Andriju redovito prikazuju s karakterističnim križem nalik slovu X što je, prema grčkom pismu, kratica za Krista. U pučkoj pobožnosti zaštitnik je ribara, trgovaca ribom, rudara, užara i mesara. Kako se njegov spomendan slavi neposredno prije početka Došašća, uz njega se po Europi vežu različiti običaji.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...