Petak, 26. travnja 2024.

Preminuo je Benedikt XVI.

Papa emeritus Benedikt XVI. preminuo je u devedeset petoj godina života, čime je završio zemaljski put kršćanina, teologa i pape. Kao papa je naviještao radosnu vijest Isusa Krista i sebe nazivao „poniznim radnikom u vinogradu Gospodnjem“.

Kardinal Joseph Ratzinger izabran je za papu 19. travnja 2005. i uzeo je ime Benedikt XVI. Osam godina kasnije, 11. veljače 2013., 85-godišnjak je šokirao svijet objavom – na latinskom – da se odriče papinske službe. Bila je to prva ostavka pape nakon gotovo šesto godina. Kao razlog za ostavku je naveo svoju poodmaklu dob i nedostatak snage za obavljanje dužnosti. Njegove završne riječi prije odreknuće od papinske službe u Castel Gandolfu su bile sljedeće: „Jednostavno, ja sam hodočasnik koji započinje posljednju etapu hodočašća na ovoj Zemlji“.

Međutim, ogromna ostavština njegovih teološki dubokih doprinosa Crkvi i svijetu i dalje će biti izvor razmišljanja i proučavanja. Čak i prije izbora za papu, Ratzinger je izvršio trajan utjecaj na modernu Crkvu, prvo kao mladi teolog na Drugom vatikanskom saboru (1962. – 1965.), a kasnije kao prefekt Kongregacije za nauk vjere.

Kao artikulirani branitelj katoličkog nauka, stvorio je izraz diktatura relativizma, kako bi opisao sve veću netoleranciju sekularista prema religiji u 21. stoljeću. Pontifikat Benedikta XVI. oblikovan je njegovim razumijevanjem izazova za Crkvu i katoličanstvu pred rastućom ideološkom agresijom, ne samo sve sekularnijeg Zapada, nego i unutar Crkve.

Ne treba zaboraviti da je Benedikt XVI. bio ključni arhitekt borbe protiv zlostavljanja maloljetnika u Crkvi početkom ovog stoljeća. Nadgledao je opsežne promjene kanonskog prava i otpustio stotine prijestupnika iz kleričkog staleža. Pokrenuo je i kanonsku istragu protiv Kristovih legionara, nakon sve glasnijih optužbi o teškim seksualnim zlostavljanjima od strane utemeljitelja reda, meksičkog svećenika Marciala Maciela Degollada.

Uz velike reforme koje je napravio kao papa, još će jedna stvar ostati u trajnom nasljeđu katolicima diljem svijeta, a to su njegove knjige. Milijuni ljudi su čitali njegove knjige, uključujući revolucionarni Uvod u kršćanstvo iz 1968. i trotomni Isus iz Nazareta, koji je objavljen dok je bio papa.

Benedikt XVI. preminuo je okrijepljen sakramentima i pun nade u Kraljevstvo Božje.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...