Petak, 03. svibnja 2024.

JESTE LI SPREMNI NA SMRT? Duša je mrtva bez molitve

Promislimo nadalje potrebu molitve. Veli sv. Ivan Zlatousti, kako je god tijelo mrtvo bez duše, isto tako i duša jest mrtva bez molitve. Slično opet govori, kako je god potrebna voda voćkama, da se ne osuše, tako je i nama potrebna molitva, da se ne izgubimo. „Bog hoće, da se svi spasimo“ (1. Tim.2,4). I ne će, da se itko izgubi: „Strpljivo radi za vas, ne će da se itko izgubi, nego hoće, da se svi na pokoru povrate“. Ali hoće, da mi od Njega molimo milosti potrebne da se spasimo: jer s jedne strane ne možemo opsluživati božanske naredbe i spasiti se bez Božje pomoći, a s druge strane, obično govoreći, On nam ne će dati milosti, ako ih od Njega ne ćemo moliti. Stoga reče Tridentinski sabor, da nam Bog nameće nemogućnih zapovijedi, jer ili nam daje bližnju i djelujuću milost, da ih opslužimo, ili nam pak daje milost, da od njega molimo ovu djelujuću milost. Sv. Augustin uči, izuzev prve milosti, kao što su poziv na vjeru ili na pokoru, sve druge, najprije ustrajnost, treba da ih s molitvom tražimo, inače nam ih Bog ne će dati. Stoga zaključuju teolozi sa sv. Bazilijem, sv. Augustinom i sv. Ivanom Zlatoustim, Klimentom Aleksandrinskim i drugim, da je molitva za odrasle neophodno potrebna za spasenje. Tako dakle, ako se ne moli, nije moguće spasiti se. I to veli naučenjak Lcssio, da to trebamo držati kao članak vjere.

Sveto Pismo jasno i otvoreno govori: „Treba uvijek moliti“ (Luk. 18,1). „Molite, da ne padnete u napast“ (Iv, 4,2). „Molite i primit će te“ (Iv. 16,24). „Neprestano molite”. (I .Tes.5.17). Sad gore navedene riječi treba moliti i moliti po općem mišljenju teologa i naučitelja crkvenih sa sv. Tomom nose zapovijed, koja nas zadužuje pod teški grijeh, osobito u tri slučaja: 1. kad se čovjek nalazi u grijehu; 2. kad je u pogibelji smrti; 3. kad je u teškoj prigodi za sagriješiti; a općenito teolozi uče, da svaki teško griješi, kad se ne moli mjesec dana. Razlog je taj, jer je molitva jedno sredstvo bez kojeg mi ne možemo dobiti potrebitih pripomoći, da se spasimo.

Molite i primit ćete. Tko traži, taj dobiva; dakle veli sv. Terezija, tko ne traži, taj i ne dobiva. A to je i prije rekao sv. Jakov: „Onog nema, čega niste molili“ (Jak.4,2). Osobito je potrebita molitva za isposlovati tu krijepost, da se očuva čistoća. „I kao što sam znao, jer na drugi način nisam znao sačuvali čistoću, ako Bog ne dude…približio sam se k Gospodinu i zamolio sam ga“ (Mudr. 8,21). Zaključimo ovu točku. Tko moli, taj će se sigurno spasiti; tko ne moli, taj će se sigurno izgubiti. Svi oni, koji su se izgubili, izgubili su se, jer nisu molili; i ova je i biti će najveći očaj u Paklu, da su se tako lako mogli spasiti moleći, a sad više nisu u vremenu da to isprave.

Molitva: Ah, moj slatki Otkupitelju, kako sam mogao onako živjeti do sada ne misleći na te? Ti si bio pripravan dati mi sve milosti, da sam za njih molio, samo si čekao, da ih od Tebe zatražim; ali ja nesretan na drugo nisam mislio, nego kako ću zadovoljiti svoja osjetila, ne brinući se ni najmanje, što ću ostati bez tvoje ljubavi i bez tvoje milosti. Gospodine, zaboravi tolike moje nezahvalnosti i smiluj mi se; oprosti mi tolike uvrede koje sam ti nanio i daruj mi ustrajnost; pokloni mi tu milost, da uvijek molim od Tebe pomoć, da te više ne vrijeđam, o Bože duše moje. Ne dopusti da u tom od sada budem zanemaren, kao što sam do sad bio. Prosvijetli me i ojačaj, da ti se uvijek preporučujem kad me neprijatelji napastuju, da te nanovo uvrijedim. Pokloni mi. Bože moj, ovu milost po Isusovim zaslugama i po onoj ljubavi kojom Ga ljubiš. Dosta je, moj ljubazni Gospodine, što sam te do sada vrijeđao, svakako kroz ovo života što mi preostaje, ljubiti ću te. Daruj mi tvoju svetu ljubav i ona neka me sjeća, da te zovem u pomoć, kad god se nađem u pogibelji za sagriješiti. Marijo, ufanje moje, u te se uzdam, da ću dobiti tu milost, da ću se uvijek preporučivati tebi i tvom Sinu, kad god budem napastovan. Uslišaj me. Kraljice moja, po onoj ljubavi, kojom ljubiš Isusa.

Vigilare.info svake nedjelje donosi jedno razmatranje crkvenog naučitelja sv. Alfonza Liguorija koji je u 18. stoljeću napisao knjigu pod naslovom „Priprava za smrt, razmatranja o vječnim istinama“. Tekstove uzimamo iz prijevoda fra Ambra Miletića iz 1906. godine, koji je 2007. godine izdao nakladnik „Sav Tvoj“, a Vigilare.info je napravio minimalnu redakciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...