Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Lila Rose i Live Action

Lila Grace Rose (1988., San Jose, Kalifornija) američka je pro-life aktivistica i osnivačica pro-life organizacije Live Action. Poznata je po provođenju tajnih istraga o abortusima u SAD-u, uključujući i podružnice Planned Parenthood Federation of America (jedan od najvećih donatora predsjednika Obame). Odrasla je u San Joseu (Kalifornija) kao treće dijete od njih osmero. Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje stekla je kroz školovanje kod kuće, a na Sveučilištu u Los Angelesu (Kalifornija, UCLA) diplomirala je povijest. Obraćenica je s protestantizma na katoličanstvo (2009.). S 15. god. osnovala je organizaciju Live Action, a svoje aktivnosti nastavila je provoditi na svojem sveučilištu

Osobe koje su na nju utjecale: Ivana Orleanska, Mark Crutcher, Isus Krist, Martin Luther King ml., Majka Tereza i J. C. Wilke.

Live Action

„Live Action je novi medij (sredstvo) pokreta koji je posvećen izgradnji kulture života i prestanka s abortusima, najveće ljudskopravaške nepravde našega vremena. Organizacija koristi snažnu i dinamičnu platformu za informiranje javnosti  o ljudskoj dimenziji nerođenih te za istraživačko novinarstvo kojim razotkriva laži i prijevare prema ranjivima i bespomoćnima. Pod njezinim je vodstvom kao predsjednice Live Actiona, kroz nacionalne medijske kampanje provedeno više tajnih istraga u najzloglasnijim američkim klinikama za abortuse, predstavljajući svjetlo u velikim nasilju nad ljudskim pravima našega vremena. Snimljene su istrage seksualnog nasilja, rasizma, pogrješnog informiranja medicinskog osoblja u tim klinikama prema pacijenticama koje su došle učiniti abortus, sudjelovanje tih klinika u seks-trgovanju i organizaciji maloljetničke prostitucije, laganje Planned Parenthood osoblja o uslugama koje pružaju, tj. ne pružaju (mamograf itd.), spolno selektivni abortusi i ubojstvo dojenčadi nakon neuspješno obavljenog zahvata abortusa (infanticid).

Live Action također se bavi naobrazbom mladeži diljem SAD-a preko studentskog časopisa The Advocate (Zaštitnik) i opširnim programima naobrazbe radi širenja istine o ljudskom dostojanstvu, jednakoj zaštiti za sve ljude i zla abortusne industrije.

Live Action drži i Live Action News popularan pro-life news portal i nadgleda najveću pro-life društvenu medijsku platformu na internetu koja uključuje preko 600 000 podupiratelja na Facebooku i preko 30 000 na Twitteru.

Lila Rose česta je gošća na poznatim TV emisijama: The O’Reilly Factor, Hannity, The Laura Ingraham Show kao i drugim nacionalnim tv i radio programima. Njezin rad prate svake važnije vijesti od CBS-a to CNN-a, Los Angeles Timesa do Washington Posta. Kao autorica pisala je za USA Today, First things, Politico, The Hill i dr.

Nedavno ju je on-line magazin „Red Alert Politics“ uvrstio među 30 najutjecajnijih osoba do 30 god. („30 do 30“), a National Journal među „25 najutjecajnijih washingtonskih žena do 35 god.“

Nagrađivana je više puta, uključujući Life Prize Award i Young Conservative Leadership „Buckley Award“. Lila je članica odbora Kraljice Anđela, dobrotvorne fondacije iz Los Angelesa. Međunarodna je predavačica o temama obitelji i kulturalnim pitanjima.“ (www.liveaction.org)

Aktivizam

Nakon osnutka Live Action, započela je obilaziti škole i skupine mladih i podučavati ih. Za vrijeme studija, povezala se s konzervativnim aktivistom Jamesom O’Keefe III. koji je pronašao nadahnuće u aktivistu Saulu Alinskyijem i njegovu priručniku „Pravila za radikalne“ („Rules for Radicals“). Daljnja nadahnuća pronašla je u teksaškom aktivistu Marku Crutcheru i njegovu snimanju razgovora lažnih trudnih maloljetnica s klinikama za abortuse Planned Parenthood organizacije. Rose i O’Keefe su, u jesen 2006., sa skrivenom kamerom snimili osoblje u nekoliko Planned Parenthood kliničkih podružnica.

Rose je od tada diljem zemlje istraživala abortuse, uključujući podružnice Planned Parenthooda, Nacionalne asocijacije za abortus (NAF) i ostale. Njezin je aktivizam usredotočen na financijski aspekt abortusne industrije, moralne i etičke implikacije oko abortusa i djelovanje Planned Parenthooda, najvećeg pružatelja usluge abortusa u SAD-u. Njezin „Projekt: rasizam“ kojim osvjetljuje visoku stopu abortusa kod Afroamerikanaca, podržala je i Alveda King, nećakinja Martina Luthera Kinga, ml.

Rosine istrage, općenito, uključuju istražiteljice (zajedno s njom) koje se prikazuju kao djevojke ili žene koje traže abortus iz razloga, primjerice, jer je petnaestogodišnjakinja zatrudnjela s dvadesetrogodišnjakom (tako je Rose 2008. godine prikazala snimke kako je jedna od njezinih ‘trudnih’ istražiteljica predložila osoblju jedne Planned Parenthood podružnice da laže o njezinoj starosti i obeća da će prikriti godine njezina partnera).

Rose je pohađala radionice konzervativne neprofitne organizacije Leadership Institute. U 2009.- oj, bila je pozvana na Values Voters Summit, te je ondje predložila da „kada bih mogla inzistirati, abortusi bi se, dok su god legalni u našoj zemlji, radili u javnom prostoru, sve dok nam se ne bi zgadilo i dok se ne bismo umorili od njihova gledanja i dok ne bismo svi zajedno odstranili tu nepravdu. Možda bismo tada gledali na još nerođenu djecu, kao što gledamo na jednogodišnju djecu koja tek uče hodati.“

TAJNE ISTRAGE

Planned Parenthood i „Projekt: Rasizam”

U 2008., Rose je preko svoje org. Live Action, objavila snimke osoblja Planned Parenthooda, uključujući i njihove ravnatelje u državama Idaho i Novi Meksiko, koji su prihvaćali rasističke donacije posebno namijenjene za abortiranje afroameričke djece.

Projekt Mona Lisa

Druga istraga zvana „Projekt Mona Lisa“ prikazuje Rose kao trinaestogodišnjakinju koja je zatrudnjela s tridesetjednogodišnjakom. U snimci snimljenoj u podružnici Planned Parenthooda u Bloomingtonu (Indiana), kada joj je rečeno da će joj trebati suglasnost roditelja i imenovanje oca djeteta, Rose je nakratko bila spriječena. Isprva joj je osoblje reklo da zločin mora biti prijavljen Službi za zaštitu djece, ali nakon trenutaka šutnje, službenica je kazala: „U redu, nisam čula vaše godište. Ne želim znati godište. Može biti prijavljeno kao silovanje, napastovanje djece.“

U istom je projektu, Rose također snimila tajnu snimku u podružnici Planned Parenthooda u Birminghamu (Alabama) što je završilo tako da je klinici izdana jednogodišnja uvjetna kazna. Ta je klinika „privremeno“ zatvorena u siječnju 2014. i čeka ponovno na otvorenje.

Trgovanje seksom

U veljači 2011. Rose je objavila tajnu snimku iz Planned Parenthood klinika koje se nalaze u nekoliko gradova.  Njima je prikazano kako neidentificirani muškarac i žena u ulozi svodnika i prostitutke traže savjet od Planned Parenthooda kako da se osigura abortus i kontrola rađanja maloljetnih prostitutki kojima upravlja neki svodnik. Rose je kazala da video dokazuje da Planned Parenthood namjerno krši zakone i prikriva nasilje. Kao odgovor na to, Planned Parenthood je tvrdio da su te incidente prijavili FBI-u, ali su također priopćili da će preko 11 000 njihova osoblja „koji imaju kontakt s pacijentima i tinejdžerima“ biti prekvalificirano. Planned Parenthood je tvrdio i da su FBI-u prijavili najmanje 12 posjeta njihovim klinikama muškarca sa snimke prije njezina objavljivanja.

Nijedna kaznena prijava ili radnja nije pokrenuta  kao rezultat objave snimke. Rose je postavila pitanje Kenu Cuccinelliju, tada državnom odvjetniku Virginije o istrazi nad Planned Parenthoodom. U jednom je intervjuu priznao da mu nedostaje „jedan takav stvarni slučaj“, misleći na slučaj koji bi sadržavao žrtve umjesto glumaca osobe koje se zaista bave seksualnim izrabljivanjem. Cuccinelli je nastavio dalje i rekao : „Ali ono što jasno  imate je otvorena volja i spremnost nekoliko organizacija, uključujući i podružnice Planned Parenthooda na nacionalnoj razini, da sudjeluju u seksualnom iskorištavanju maloljetnika.“

Nacionalni savjetnik Live Action Peter Breen kazao je da aktualni slučaj nije potreban, uspoređujući snimanja Live Actiona s tajnim novinarstvom NBC-a u emisiji „Uhvati predatora“. Glavni državnik odvjetnik SAD-a Eric Holder odbio je podići tužbu u ovom pitanju, rekavši: „Vidim da je FBI razmotrio slučaj i da je provedba istrage o ovom slučaju odbijena“.

Genocid spolnom selekcijom

U svibnju 2012. Rose je objavila seriju snimaka koje prikazuju zaposlenike Planned Parenthooda i centara Nacionalne asocijacije za abortuse kako savjetuju pacijentima kako da počine spolnoselektivne abortuse. Tajna istražiteljica bila je trudna majka koja je tražila abortus na temelju toga što je njezino dijete bilo žensko, dok je ona preferirala muško.

Nakon puštanja prve snimke (iz Austina, Teksas), Planned Parenthood je zanijekao da podržava spolno selektivne abortuse te otpustio svojega zaposlenika koji je snimljen. Slična stvar dogodila se u Mauiju i Honoluluu na Hawaijima kada je savjetovano kako financirati spolno selektivne abortuse državnim novcem, o čemu se Planned Parenthood nije uopće oglasio.

Druga snimka pokazuje zaposlenike dviju klinika za abortuse u Arizoni – Camelback Family Planning iz Phoenixa i Women’s Center iz Tucsona koji su upućivali istražiteljicu Live Actiona kako da potisne svoje razloge u zahtjevu za abortus. Nakon što su čuli da želi abortus jer je plod ženskoga spola, savjetnik iz Phoeniksa rekao joj je: „Nemojte da se sazna!“, dok je kirurška asistentica iz Tucson kazala: „Ja ću jednostavno na to zaboraviti … ali se pobrinite da to ne sazna (liječnik koji izvršava abortuse)“. Spolno selektivni abortus u Arizoni je nezakonit. Niti dvije navedene klinike niti Nacionalna asocijacija za abortuse nisu poduzele nikakve radnje nakon ovoga.

Nečovječnost

U proljeće 2013., Rose je objavila seriju tajnih video-snimaka o kasnim abortusima i liječničkim izjavama o djeci koja prežive abortusni zahvat. Puštena snimka poklopila se s intenzivnim medijskim izvještavanjem o suđenju Kermitu Gosnellu zbog ubojstva. Washingtonski liječnik za abortuse Cesare Santangelo, priznao je da bi pustio dijete da umre ako bi se rodilo živo nakon abortusa.

„Tehnički gledano, znate, zakonski bismo bili obvezni pomoći mu, znate, da preživi. Ali, znate, vjerojatno ne bi preživjelo.  Radi se o tome koliko snažno se pomaže plodu da preživi u toj situaciji. Uzmimo, primjerice, da dobijete trudove, vodenjak pukne i vi rodite prije nego mi započnemo završnu fazu procedure, razumijete? Tada bismo to učinili –  ne bismo mu pomogli. Ne bismo intubirali. To bi bila, uf, kao umiruća osoba u bolnici, koja boluje, recimo, od raka, znate? Ne biste radili nikakve dodatne radnje da ta osoba preživi.  Poput pravila „ne oživljavaj“. Isto bismo napravili i u ovoj situaciji.“

Protivnici restrikcija glede abortusa optužili su Live Action za prikazivanje neljudskih snimaka s obmanjujućim namjerama. Wiliam Saletan iz novina Slate okarakterizirao je video da je „pokrenut radi osramoćenja liječnika i njihovih klinika“. Saletan je tvrdio da je „pregledao sirovi materijal da bi vidio što su urednici snimke izrezali“. Live Action, uz svaku objavljenu snimku, objavljuje i cijeli snimljeni materijal.

U svibnju 2013. predstavnici SAD-a Trent Franks (R-Ariz.) pokazao je snimku Live Actiona iz Arizone u sklopu kampanje „Nečovječnost“ (Inhuman) kao potporu HR 1797, Zakonu za osiguravanje zaštite nerođene djece od boli kod abortusa kojim bi se zabranila većina abortusa iznad 20 tjedana (5 mjeseci) trudnoće i cijelom SAD-u. Zakon je konačno prošao u Bijeloj kući, glasovima 228 prema 196. Od senatora Lindseyja Grahama očekuje se da podnese zakonski prijedlog Senatu na razmatranje.

Prepoznatljivost i priznanja

Rose je bila u glavnoj ulozi u dokumentarnom filmu CNN-a 2010. „Pravo na rubu“ koji je osvijetlio mlade konzervativističke aktiviste. Pojavila se na mnogim lokalnim televizijskim emisijama, uključujući i The O’Reilly Factor, Hannity, The Glenn Beck Program i CNN-ov Crossfire.

U 2008. Rose je dodijeljeno 50 000 dolara i godišnja nagrada „Life Prizes“, pod pokroviteljstvom Gerard Health Foundation. Iste je godine bila dobitnica i Malachi nagrade za osobu godine organizacije Operation Rescue. Neprofitna organizacija Susan B. Anthony List 2010. dodijelila joj je priznanje „Mlada liderica“. U srpnju 2013. National Journal uvrstio ju je na svoj popis „25 najutjecajnijih washingtonskih žena do 35 godine“.

Izvor: www.liveaction.org, en.wikipedia.org

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...