Petak, 29. ožujka 2024.

Izvješće s tiskovne konferencije: Božićna priča 2014. – “slučaj Xmas” i “sretni blagdani”

Konferencija za tisak udruge Vigilare i Centra za obnovu kulture održana je u utroak, 23. 12. 2014., u njihovim prostorima u Grahorovoj 4 (Zagreb). Konferencija je održana vezano za teme “slučaj Xmas” i politički korektne načine čestitanja Božića “Sretni blagdani”. Javnosti su također predstavljeni rezultati nacionalnoga istraživanja koje je provela agencija Hendal kojea je ispitala poželjne načine čestitanja blagdana Božića u Hrvatskoj. Objavljena je i lista onih tvrtki koje ne spominju Božić. Napominjemo da je lista napravljena na temelje dojava građana i podupiratelja koji su primijetili da određene tvrtke u javnom i medijskom prostoru politički neutralno čestitaju anomne blagdane (“Sretni blagdani”). S druge strane izdvojili smo neke koji bi mogli biti pozitivan primjer glede toga. Radi se otvrtkama koje izravno čestitaju Božić ili ga otvoreno spominju u različitim kontekstima.

Cilj je bio prikazati stvarno stanje glede spomenute teme u hrvatskom društvu i potaknuti velike kompanije i njihove marketinške stručnjake da poštuju kulturne vrjednote društva od čijeg novca žive i posluju.

U drugom dijelu konferencije predstavljena je incijativa za osnivanje ženske udruge “Judita – glas žena”. O tome više ovdje.

Svi podatci dostupni su u privitku (pdf dokument).

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...