Petak, 19. travnja 2024.

Akcija – slučaj „haubica“

Poštovani podupiratelji!

Prošli je tjedan u listu „Novosti“ koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), objavljen tekst koji vrijeđa i omalovažava hrvatske nacionalne simbole. S obzirom na to da se list financira iz državnog proračuna Republike Hrvatske (kao i Republike Srbije), pokrenuli smo peticiju kako bismo dali mogućnost javnosti da o ovom incidentu iskaže svoje mišljenje onima koji od novca svih nas, primaju svoju plaću.

Pozivamo Vas na reakciju zbog ovog izrazito netolerantnog, diskriminacijskog i antihrvatskog pisanja te govora mržnje, ponižavanja i nacionalne netrpeljivosti.

Vigilare će svoje dopise za zahtjevima uputiti i predsjednici RH, K. Grabar Kitarović, ministrici vanjskih i europskih poslova V. Pusić i Klubu zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), a Županijskom državnom odvjetništvu dostavit će kaznenu prijavu.

Cijelo priopćenje građanskih udruga Vigilare, Centra za obnovu kulture i udruženja studenata prava USTUP, nalazi se ovdje i ovdje.


Kako djelovati:

1. Pročitajte dopis
2. Kopirajte tekstove u svoj e-mail (možete dodati i svoj tekst)
3. Na kraju se obavezno potpišite

Tekst peticije za predsjednika Vlade RH, Zorana MIlanovića:

Adrese: [email protected], [email protected][email protected]

Poštovani g. Milanoviću!

Kao hrvatski građanin dižem svoj glas zbog izrazito netolerantnog, diskriminacijskog i štoviše antihrvatskog pisanja pod naslovom „Lijepa naša haubico“ koji je objavljen u novinama i na portalu lista „Novosti“.

List izdaje Srpsko narodno vijeće, a odgovora saborski zastupnik Milorad Pupovac. Sam sadržaj ne može se ni kategorizirati kao satira, već je najobičniji pamflet pun mržnje, ponižavanja i izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

Stoga, kao hrvatski porezni obveznik zahtijevam da se novac iz državnog proračuna Republike Hrvatske, za koji ste Vi odgovorni, navedenim novinama ODMAH prestane davati.

Želim da se hrvatski građani srpske nacionalnosti uspješno integriraju u svojoj hrvatskoj domovini i da budu dio njezina rasta i uspjeha. Hrvatska ima jako dobru manjinsku politiku, ali se ne smije dopustiti da ovakva ekstremna glasila unište taj sklad.

S poštovanjem
Ime i prezime


Tekst peticije za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Furija Radina:

Adrese: [email protected], [email protected], [email protected]

Poštovani g. Radin!

U novinama i na portalu „Novosti“ koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće, a za koji je odgovoran član Vašega Odbora,  zastupnik g. Milorad Pupovac, objavljen je tekst pod naslovom „Lijepa naša haubico“. Sam sadržaj ne može se ni kategorizirati kao satira, već je najobičniji pamflet pun mržnje, ponižavanja i izazivanja nacionalne netrpeljivosti koji je neugodno iznenadio veliki broj hrvatskih građana.

Tražim od vas kao matičnoga saborskog tijela za pitanja nacionalnih manjina da službeno iskažete svoj stav u vezi ovoga tekst, a posebno da se očituje i član Vašeg Odbora g. Pupovac.

Želim da se hrvatski građani srpske nacionalnosti uspješno integriraju u svojoj hrvatskoj domovini i da budu dio njezina rasta i uspjeha. Hrvatska ima jako dobru manjinsku politiku, ali se ne smije dopustiti da ovakva ekstremna glasila unište taj sklad. Tražit ću od Vlade Republike Hrvatske da prestane financirati ovaj list iz državnog proračuna.

S poštovanjem
Ime i prezime

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...