Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Izjava o „Lijepoj našoj haubici“

Vladi Republike Hrvatske, predsjedniku Zoranu Milanoviću

Predsjednici Republike Hrvatske, gđi Kolindi Grabar Kitarović

Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, ministrici Vesni Pusić

Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora, predsjedniku Furiju Radinu

Klubu zastupnika SDSS-a

Najoštrije dižemo svoj glas zbog izrazito netolerantnog, diskriminacijskog i štoviše antihrvatskog pisanja pod naslovom „Lijepa naša haubico“ u listu Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), tj. hrvatskih Srba.

Sam sadržaj ne može se ni kategorizirati kao satira, već je najobičniji pamflet pun mržnje, ponižavanja i izazivanja nacionalne netrpeljivosti.

Stoga, kao hrvatski porezni obveznici tražimo:

– da se novac iz državnog proračuna Republike Hrvatske odmah prestane davati tim novinama. Za ovo držimo odgovornim hrvatsku Vladu.

– očitovanje g. Milorada Pupovca, zastupnika u Hrvatskom saboru i člana Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, da se jasno distancira od takvog pisanja

– očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH jesu li (i koju) poslali notu Vladi Republike Srbije.

Istovremeno ćemo službeno prijaviti „Novosti“ Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kako bi se poduzele potrebne radnje da se društveno osudi postupanje netrpeljivosti prema jednom od najvažnijih nacionalnih simbola.

Ne želimo da bude dopušteno da novac stranih vlada, u ovom slučaju Vlade Republike Srbije, financira glasila koja šire nacionalnu mržnju i odmažu u procesu integracije etničkih Srba u hrvatskom društvu.

Želimo da se hrvatski građani srpske nacionalnosti uspješno integriraju u svojoj hrvatskoj domovini i da budu dio njezina rasta i uspjeha. Hrvatska ima jako dobru manjinsku politiku, ali se ne smije dopustiti da ovakva ekstremna glasila unište taj sklad.

Vigilare

Centar za obnovu kulture (COK)

USTUP – udruženje studenata prava

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...