Subota, 27. travnja 2024.

O Istanbulskoj konvenciji povodom odluke EU parlamenta

Vigilare izražava žaljenje zbog poražavajuće odluke Europskog parlamenta koji je u utorak prihvatio izvješće kojim se poziva države članice EU-a da ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju. Iako je pravno neobvezujuća, ova je odluka još jednom pokazala da se Europski parlament ne libi izlaziti van okvira nadležnosti Europske unije i narušavati princip supsidijarnosti. Takvo je reketarenje država članica prijetnja demokraciji u Europi i Vigilare ga najoštrije osuđuje.

Činjenica da pola država članica još uvijek nije ratificiralo Konvenciju dovoljno govori o tome koliko građani podržavaju ovu ideološku podvalu koja im pod egidom zaštite žena od nasilja, želi nametnuti krajnje liberalni svjetonazor. Ideološki nasrtaji na obrazovni i zdravstveni sustav, koji su u Europi dominantno javni, nisu nimalo slučajni, već predstavljaju pokušaj rušenja tradicionalnog društva nametanjem genderizma i kulture smrti svim društvenim slojevima.

Unatoč određenim pozitivnim aspektima Konvencije, Vigilare će nastaviti pozivati premijera Andreja Plenkovića i hrvatsku Vladu da ostanu dosljedni stajalištu HDZ-a iz srpnja 2016. o tome kako će se usprotiviti „nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije“. Od Vlade i Sabora tražimo da pozitivne aspekte Konvencije koji se tiču nasilja nad ženama unesu u hrvatske zakone, a da rodnu ideologiju odlučno odbace i ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Dr. sc. Vice John Batarelo

predsjednik Vigilare

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...