Petak, 26. travnja 2024.

Odbacivši kršćansko naslijeđe EU je potpisala vlastitu osmrtnicu

Europska unija u posljednjih je petnaestak godina doživjela nekoliko kriza koje su snažno uzdrmale njezine temelje.
Ekonomska kriza (problem južnih država), migrantska kriza, brexit i najzad korona-kriza. Pored toga kriza koja cijelo vrijeme tinja i opterećuje odnose unutar Unije odnosi se na sukob suverenizma i globalizma.

Države koje se pritom najviše nalaze na udaru dominantne globalističke struje su Mađarska i Poljska. Ove se zemlje najviše odupiru unijskim unifikacijskim procesima koji nastoje nivelirati sve razlike među državama u korist službene agende.

A ta agenda, među ostalim, tzv. LGBT vrijednosti proklamira kao „temeljne vrijednosti Europske unije“.

Obračun Bruxellesa s nepoćudnim državama ide do te mjere da im se uskraćuju sredstva iz nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Naime, ni jednoj ni drugoj državi plan još uvijek nije odobren.

Danas je najviši sud EU-a odbacio tužbu Varšave i Budimpešte protiv europskog mehanizma kojim se za kršenje sloboda i vladavine prava neke zemlje članice kažnjava uskratom novca iz europskih fondova.

I Poljska i Mađarska odbacile su presudu kao zadiranje u njihov suverenitet. S druge strane, ovime je uspostavljen presedan za buduće postupke novčanog kažnjavanja država članica koje bi kršile slobode i vladavinu prava.

U slučaju Mađarske, ministrica pravosuđa Judit Varga ocijenila je kako je zamrzavanje 7 milijardi eura sredstvo pritiska na zemlju zbog mađarskog zakona koji zabranjuje širenje homoseksualne propagande.

U Bruxellesu se nadaju kako će udružena opozicija srušiti Viktora Orbana s vlasti u travnju ove godine, a za iduću godinu sličan scenarij priželjkuju i za Poljsku.

Ipak, odluku će na kraju donijeti mađarski i poljski birači. K tome, ako nekad negdje i dođe do gubitka vlasti od strane suverenističke opcije, u Bruxellesu zaboravljaju da takve opcije jačaju diljem Europe.

Svaka globalistička akcija izaziva suverenističku reakciju.

Europska unija sve manje predstavlja ikakvog relevantnog faktora u međunarodnim odnosima. Europski birokrati nisu u stanju riješiti probleme u Bosni i Hercegovini, ali smatraju da su pozvani obračunavati se s daleko većim i snažnijim državama kao što su Mađarska, a posebno Poljska.

To je izraz arogancije, ali i političkog autizma. Bez Poljske i Mađarske jednostavno nema Europske unije.
Tko to ne shvaća ne bi se trebao baviti politikom.

Današnja Europska unija predstavlja isključivo ekonomistički projekt koji se s neviđenom mržnjom obrušava na svoju povijest, kulturu i tradiciju.

Europa treba ujedinjenje, no na ovakvim osnovama ona je kao kuća bez temelja.

Odbacivši kršćansko naslijeđe potpisala je vlastitu osmrtnicu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...