Petak, 19. travnja 2024.

Hoće li Vučić umjesto Rusije odabrati Zapad?

Nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu sve se više postavlja pitanje srbijanskog geopolitičkog svrstavanja, o čemu smo već pisali na ovim stranicama. Srbija je dala formalnu potporu ukrajinskom teritorijalnom integritetu, ali nije uvela sankcije Rusiji.

Ipak, nedavno je glasovala za isključenje Rusije iz Savjeta za ljudska prava UN-a. Nakon toga dio je srbijanskih analitičara postavio pitanje hoće li se Vladimir Putin Srbiji osvetiti tako što će Rusija priznati Kosovo.

Zanimljivo, jučer je tijekom sastanka Putina i Antonija Guterresa, glavnog tajnika UN-a, bilo govora i o odcijepljenim ukrajinskim pokrajinama na području Donbasa. Riječ je o tzv. Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici koje priznaje samo Moskva.

Na sastanku Putin se pozvao na „kosovski presedan“.

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale su neovisne po analogiji s odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, izjavio je Putin i dodao: „Vrlo sam dobro upoznat, osobno sam čitao dokumente Međunarodnog suda UN-a o Kosovu. Dobro se sjećam odluke Međunarodnog suda u kojoj piše da pri ostvarenju prava na samoodređenje neki teritorij bilo koje države nema obvezu tražiti dozvolu središnjih vlasti za proglašenje svoje suverenosti. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Osobno sam čitao sve te komentare organa SAD-a, europskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo proglasiti svoju suverenost, ne obraćajući se središnjim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen“.

Današnje srpske novine vrlo su burno reagirale na Vučićeve izjave.

Tako tabloid „Srpski Telegraf“ na naslovnici donosi sljedeći tekst: „Zar ovako braćo Rusi? Putin zabio nož u leđa Srbiji: Trampio Kosovo za Donbas“.

Nekadašnji pak srbijanski veleposlanik u Bjelorusiji Srećko Đukić smatra da je Moskva napravila odlučujući korak u priznavanju Kosova.

Rade li srbijanski mediji, koji su listom pod Vučićevom kontrolom, „topničku pripremu“ za srbijansko priklanjanje Zapadu umjesto Rusiji?

Politika četiri „stuba“ (Rusija, Kina, SAD i EU) bit će sve teže provediva po Srbiju koju se sve snažnije pritišće da izvrši geopolitički odabir.

Mi ćemo primijetiti kako srbijanski izbor zapadne strane može biti samo pitanje bizantinski lukave mimikrije. Srbija nikada ne će iskreno prihvatiti pripadnost Zapadu na kojemu može samo igrati ulogu trojanskog konja.

Većina Srba duboko prezire Zapad iako od njega Srbija ima najveće financijske koristi.

Ako se Srbija svrsta na Zapad to ne će donijeti bilo kakvu relaksaciju područja bivše Jugoslavije. Srbija se i dalje naoružava, a režimski mediji siju nepatvorenu mržnju prema svim okolnim narodima.

No izbor Zapada mogao bi Srbiji osigurati velike benefite. Za izlazak iz ruske sfere Srbiji bi se štošta moglo obećati, pa i na račun Hrvatske, posebno ako se Vučić odrekne Kosova.

Hrvatska zato treba biti na velikom oprezu, a za nadati se je da i hrvatska diplomacija poduzima primjerene korake.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...