Utorak, 23. travnja 2024.

Papa Franjo je još jednom osudio dijaboličko nasilje koje pogađa Ukrajinu

Papa Franjo je u četvrtak još jednom osudio rat u Ukrajini, osudivši agresiju kao luciferovsku i dijaboličnu.

U obraćanju članovima „Udruženja za pomoć orijentalnim crkvama“ (ROACO), papa je još jednom pozvao da usmjere svoju pažnju prema „voljenoj i izmučenoj Ukrajinu”, inzistirajući da je sukob ponovno rodio „dramu Kajina i Abela”.

Narod Ukrajine je podvrgnut „nasilju koje uništava živote”, rekao je papa, „đavolskom nasilju” protiv kojega su vjernici pozvani boriti se snagom molitve i konkretnom pomoći milosrđa.

Kršćani moraju upotrijebiti sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi „oružje ustupilo mjesto pregovorima”, nastavio je papa Franjo, zahvalivši isto tako onima koji su pridonijeli da brižnost Crkve i pape bude opipljiva narodu Ukrajine.

„U vjeri znamo da će se srušiti visine ljudskog ponosa i idolopoklonstva i ispuniti pustošću i suzama doline“, rekao je, ali bismo isto tako željeli da se Izaijino proročanstvo o miru uskoro ispuni, tako da jedan narod više ne diže svoju ruku na drugi i da se mačevi pretvore u plugove.

Ali to još nije slučaj, požalio se papa. Umjesto toga, „čini se da sve ide u suprotnom smjeru jer se hrana smanjuje, a buka oružja povećava”, dodao je, prisjećajući sve na Kajinovu agresiju protiv vlastitog brata.

 „Nemojmo stoga prestati moliti, postiti, pomagati, raditi kako bi putevi mira našli prostor u džungli sukoba”, zaključio je papa.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...