Četvrtak, 25. travnja 2024.

NASTAVAK PRITISAKA Nakon bošnjačkih prijetnji ratom oglasila se i Islamska zajednica BiH, evo što su rekli

Ne stišavaju se reakcije na najavu da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti promjenu Izbornog zakona BiH koja bi jednim dijelom mogla ići u korist popravljanja položaja hrvatskog naroda.

Vraćanje prava koja Hrvatima po Ustavu BiH pripadaju za Bošnjake je razlog za rat kojim sve više prijete. Oko toga sada su pritisci krenuli i iz Islamske zajednice BiH.

U posebnoj izjavi dostavljenoj medijima iz rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice navodi se da ona dijeli zabrinutost velikog broj svojih članova zbog najava izmjene izbornog zakona jer smatraju da one vode daljnjoj etničkoj podjeli države i novim blokadama, a u konačnici ozakonjuju segregaciju i aparthejd.

„Apeliramo na visokog predstavnika i one koji su popustili pod pritiscima ucjenjivačkih politika iz susjedstva i blokada koje provode isti oni kojima se sada daju još veće ovlasti da sa istim blokadama i politikama podjela i segregacije nastave, da razmisle o dalekosežnim posljedicama svojih odluka“, stoji u izjavi.

U izjavi se navodi da hrvatski predsjednik Zoran Milanović svojim izjavama ponižava bosanskohercegovačke muslimane prikazujući ih kao „manje vrijedne ljude“.

„Njegova posljednja izjava u slučaju Adisa Ahmetovića (zastupnika u Bundestagu podrijetlom iz BiH) u kojoj ga etiketira samo zbog njegova podrijetla i vjerske pripadnosti to potvrđuje i na to treba upozoriti muslimanske i svjetske lidere. Ne možemo se pomiriti da takav jezik postane prihvatljiv u Europi i da ne nailazi na bilo kakvu osudu“, stoji u izjavi.

U sljedećim tjednima možemo očekivati još bjesnije reakcije. Bošnjaci ne želi prekinuti proces pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu i za to su spremni, kao što prijete, uključiti i ratnu opciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...