Četvrtak, 25. travnja 2024.

NOVI DOKAZI Je li kardinal i mason 33. stupnja ubio Ivana Pavla I.?

Nedavno objavljena knjiga pod naslovom ‘Ubojstvo u 33. stupnju’ opisuje sporni sastanak nekoliko sati prije nego što je Sveti Otac pronađen mrtav. Posljednji čovjek koji je razgovarao s papom Ivanom Pavlom I., koji će uskoro biti proglašen blaženim, bio je kardinal Rimske kurije kojeg je Papa namjeravao ukloniti s dužnosti zbog njegove pripadnosti masoneriji.

Samo nekoliko sati nakon žestokog sastanka s kardinalom u Apostolskoj palači, papa je pronađen mrtav. Dana 25. rujna 1978., samo tri dana prije nego što će novoizabrani Ivan Pavao I. biti pronađen mrtav, Sveti se Otac susreo s nadbiskupom Edouardom Gagnonom. Fr. Charles Murr, Gagnonov tajnik, detaljno je opisao okolnosti tog sastanka u nedavnoj knjizi pod naslovom Ubojstvo u 33. stupnju.

Murr je razgovarao s glavnim urednikom LifeSiteNewsa John-Henryjem Westenom o tome što se dogodilo tada i poslije. Na tom sastanku Gagnon je Ivanu Pavlu I. predstavio nalaze trogodišnjeg istraživanja cijele Rimske kurije koje je proveo po nalogu pape sPavla VI. Istraga je posebno nastojala otkriti prisutnost slobodnih zidara u vatikanskim uredima. Dvojica su se istaknula u ovoj istrazi zbog položaja koje su uživali unutar Kurije: nadbiskup Annibale Bugnini, arhitekt liturgije Novus Ordo, i kardinal Sebastian Baggio, pročelnik Kongregacije za biskupe, odgovoran za imenovanje biskupa u cijelom svijetu .

Tijekom Baggiovog 12-godišnjeg mandata, biskupu je nametnuta dob za odlazak u mirovinu od 75 godina, što mu je omogućilo da imenuje liberalno orijentirane biskupe diljem svijeta. Pripadnost i Baggia i Bugninija masoneriji potvrđena je dokumentacijom koju su kao autentičnu potvrdili specijalni agenti INTERPOL-a, Međunarodne organizacije kriminalističke policije, prema Murrovom svjedočenju.

Do 1978., zbog umiješanosti u slobodno zidarstvo, Pavao VI. poslao je Bugninija u Iran kao apostolskog nuncija, gdje se, prema Murru, smatralo da može učiniti najmanje štete. Baggio je, međutim, još uvijek obnašao svoju dužnost u Vatikanu kada je Ivan Pavao I. izabran na Petrovu stolicu. Njegovo smjenjivanje bilo je među glavnim temama Gagnonova sastanka s Ivanom Pavlom I. 25. rujna 1978. Tijekom tog sastanka Ivan Pavao I. pristao je baviti se kardinalom Baggiom i njegovim članstvom u loži, prema svjedočenju Murra, koji je dovezao Gagnona na sastanak i razgovarao s njim odmah nakon toga.

Tri dana kasnije, 28. rujna, papa je telefonirao kardinalu da se tog dana sastane s njim. Nakon što je odgovorio da je njegov raspored zauzet, Baggio je pristao sastati se sa Svetim Ocem u njegovoj radnoj sobi te večeri. U 20 sati 28. rujna kardinal Baggio je ušao u papinske apartmane. Nitko drugi nije smio biti prisutan dok su dva švicarska gardista čekala ispred vrata. I doba dana i odsutnost drugih na sastanku bili su neobični. Sastanak je trajao oko sat vremena. Jedino svjedočanstvo o tom papinskom susretu stiglo je nekoliko dana kasnije od jednog od švicarskih gardista na dužnosti: da je Baggiov ljutiti glas bio podignut i da se čuo kroz vrata, što je sugeriralo žestoki sukob s Papom.

“U 8:00 Baggio se popeo u rezidenciju Svetog Oca u Apostolskoj palači,” priča Murr, “i bio s njim otprilike sat vremena. I bilo je vikanja. Ne papa. Papa nije vikao. Baggio je vikao na papu. Kako to znamo? Slučajno to znam. Slučajno znam. Preko švicarskog čuvara koji je bio s vanjske strane vrata. Bila su dva švicarska čuvara. Baggio je otišao. Žestok. Nakon jednog sata.” Ivan Pavao I. pronađen je mrtav sljedećeg jutra u 4:45 sati. Službeno vatikansko izvješće o uzroku njegove smrti mijenjalo se nekoliko puta. Posljednje izvješće je da je papa doživio srčani udar tijekom noći oko 23 sata. Nikada nije provedena obdukcija ili test krvi.

Posljednji susret Ivana Pavla I. s kardinalom Baggiom i njegovo članstvo u masoneriji Vatikan je desetljećima skrivao. Članak u časopisu Time koji govori o toj priči jedini je dokaz iz vremena kada je fra. Charles Murr se uspio oporaviti kao vanjski dokaz. “Jedino mjesto”, kaže Murr, “gdje sam vidio izvješće o susretu između Svetog Oca, Ivana Pavla I. i kardinala Baggia, Sebastiana Baggia, bilo je u časopisu Time. Imam kopiju toga. Skupo me je koštalo pronalazak”.

Murr tvrdi da je sukob između pape i visokog kardinala, člana i rimske kurije i masonske lože, vrlo vjerojatno bio ono što je uzrokovalo da Ivan Pavao I. doživi srčani udar samo nekoliko sati kasnije. Ali s obzirom na prirodu sukoba, Murr također tvrdi da bi okolnosti papine smrti to okvalificirale kao masonsko ubojstvo.

“Papa, koji je imao loše srce, uzimao lijekove za krvni tlak, vjerujem da je zbog tog susreta doživio srčani udar dva-tri sata kasnije i umro.

Sada kažete, pa to zapravo nije ubojstvo… Pitao sam kardinala Gagnona: Je li on mislio da je papa ubijen? A on je rekao: ‘Znaš, Charles. Postoji mnogo načina da se ubije čovjek.’ Vjerujem da se to dogodilo. Vjerujem da je to ubojstvo. To je ubojstvo o kojem govorim“.

Murr je pozvao Vatikan da objavi Gagnonov istraživački izvještaj o prisutnosti slobodnih zidara u Rimskoj kuriji, uključujući i dokumentaciju o Bugniniju i Baggiu.

Poziv je posebno relevantan s obzirom na nadolazeću beatifikaciju Ivana Pavla I. 4. rujna. Gagnonovo izvješće moglo bi rasvijetliti ne samo smrt Ivana Pavla I., nego i stvari koje su Crkvu bacile u trenutnu krizu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...